<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173863" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски медии п...

Доклад: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира

04 Април 2023
0 109

Доклад: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира. Войната срещу Украйна се определя като основен фактор с дестабилизиращо влияние върху стратегическата среда, определял предизвикателствата за националната сигурност на страната ни. Хибридните заплахи, тероризмът, авторитарните режими, миграционните вълни, организираната престъпност, киберпрестъпността и когнитивните въздействия са сред главните предизвикателства за националната и съюзната сигурност. А в глобален план и доставките на зърно. Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България за 2022 г. Документът е публикуван на сайта на Министерството на отбраната.  Той бе одобрен с решение на Министерския съвет на 3 април 2023 г.

България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия. Това става и с предоставяне на военна помощ, е посочено в документа.

Доклад: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира
Снимка: iStock

„Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления. Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект. Развитието му и свързаните с това поуки от практиката наложиха редица промени в схващанията и подходите за водене на бойни действия“. Това посочват авторите на доклада.

В документа е записано още, че войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против НАТО и ЕС. Целта на тези действия е насочена основно към създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне. Отбелязва се, че страната ни също е била обект на системни руски хибридни въздействия. Включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения.

Доклад: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира
Снимка: iStock

Увеличени са и рисковете за киберсигурността.

„В контекста на руската инвазия в Украйна държави от ЕС, включително и България, бяха подложени на многократни и продължителни офанзивни кибероперации. Очаква се да продължат кибератаките срещу критичната инфраструктура, в съчетание с други хибридни действия, мащабни дезинформационни кампании и опити за провокиране на социално недоволство и миграционни процеси, диверсии и саботажи.

Активно и агресивно бяха използвани енергийните доставки като елемент от цялостна военно-политическа кампания. Ограничени бяха руските енергийни доставки за т.нар. „неприятелски“ държави. Целта – предизвикване на икономическо, социално и политическо напрежение и предотвратяване на единна реакция на страните от ЕС срещу войната. Това мотивира спешното търсене на нови източници и маршрути за доставка на енергийни суровини“, е записано в доклада.

Според документа се очертава трайна тенденция към прекъсване на енергийните връзки между Руската федерация и Европа. И на преориентиране на страните, включително и нашата, към нови партньорства в енергетиката.

Руските агресивни действия са оказали и силно негативно въздействие върху стабилността в широкия Черноморски регион и Западните Балкани.

Русия: Присъединяването на Финландия към НАТО носи риск от ескалация

В доклада се посочва, че въпреки положените през годината усилия, остават нерешени проблеми. Изостава процесът на превъоръжаване и модернизация, особено по отношение изграждането на тежка механизирана бригада. Независимо от мерките за по-висока мотивация на личния състав, текущият некомплект от военнослужещи се е увеличил.

Доклад: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира
Снимка: iStock

Състоянието на способностите на Въоръжените сили се оценява като незадоволително.

„Изоставането на процеса на модернизация и задълбочаването на проблема с незаетите длъжности, както и технологичното изоставане и неадекватното ресурсно осигуряване, водят до нарастващи дефицити. Нивата на тези дефицити и перспективите за тяхното намаляване в средносрочен план са такива, че състоянието на способностите на Въоръжените сили се оценява като незадоволително. Това се отразява неблагоприятно върху възможността за ефективно изпълнение на задачите, особено по основната и най-тежка мисия на Въоръжените сили – мисия „Отбрана“. Текущото състояние на способностите има директен негативен ефект и върху изпълнението на ангажиментите на Република България към колективната отбрана на НАТО“, е записано в доклада.

Доклад: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции