<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173938" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спешен медик ...

Сана Марин се оттегля след изборното поражение във Финландия

05 Април 2023
0 220

Сана Марин се оттегля след изборното поражение във Финландия.

Министър-председателят, която загуби общите избори в страната през уикенда, заяви, че подава оставка като лидер на Социалдемократическата партия през септември.

„Стигнах до извода, че няма да се стремя да продължа като лидер на СДП на предстоящата партийна конференция през септември“. Това каза тя пред репортери в Хелзинки, цитирана от Le Monde.

Политически трусoве във Финландия след парти на премиера Сана Марин (видео)

37-годишната жена посочи, че ще продължи да работи като депутат, въпреки спекулациите, че за нея може да се очертае друг висш международен пост. “Не са ми предлагани международни постове. Ще продължа работата си като народен представител”.

Сана Марин се оттегля след изборното поражение във Финландия

Тя също така каза, че ще подаде оставката на правителството си в четвъртък. И призна, че четиригодишният ѝ мандат като премиер ѝ е нанесъл тежък удар.

„Собствената ми издръжливост беше подложена на изпитание през тези години“, каза тя.

Марин каза, че възнамерява да води преговорите на СДП с Националната коалиционна партия, която спечели парламентарните избори в неделя в оспорвана надпревара, в предстоящите преговори за съставяне на ново правителство. Но тя заяви, че не очаква да бъде министър, ако следващото правителство включва нейните социалдемократи.

„Не мисля, че е вероятно аз самата да бъда в този състав от министри“, каза тя.

След като се потопи в светлината на прожекторите на европейската политика, Марин не успя да превърне изключителната си популярност в достатъчно места в парламента, за да може нейната Социалдемократическа партия да остане на власт. СДП е на трето място с 43 места, зад консервативната Национална коалиция с 48 места и крайнодясната Финландска партия с 46.

На 34-годишна възраст Марин стана най-младият премиер в света през 2019 г. Тя се бори да остане на власт само дни преди историческото присъединяване на Финландия към НАТО.

Финландия е на 10-то място по задлъжнялост сред 20-те държави от еврозоната, според Евростат.

Сана Марин се оттегля след изборното поражение във Финландия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции