<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174148" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият амери...

Скопие и София размениха реплики за конституционните промени

06 Април 2023
0 126

Скопие и София размениха реплики за конституционните промени, пише Свободна Европа.

Скандално. Така президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски реагира на думите на служебния министър на външните работи Николай Милков от сряда, че България трябва да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония.

„Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси”, каза Пендаровски в четвъртък.

Съществуват редица действия, които могат да бъдат окачествени като опити за вдигане на градуса на напрежението, което би стеснило възможността за спокоен диалог и атмосфера за тези промени, отговори на думите на Пендаровски Милков цитиран от БТА.

Едно от условията РСМ да започне реални преговори за членство в ЕС е вкарването на българите в преамбюла на Конституцията. Там са описани т. нар. държавотворни народи, които живеят в републиката – македонски, албански, турски, влашки, сръбски, турски, ромски и “други”. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция, което не гарантира правата им.

Скопие и София размениха реплики за конституционните промени
Снимка: iStock

Пред БНР министър Милков съобщи в сряда, че е провел двустранна среща с колегата си от Северна Македония Буяр Османи за вписването на българите и че “сме готови да обсъждаме промените, които те правят”. На сайта на македонското външно министерство беше публикувано съобщение, че такова искане нито е получено, нито е обсъждано. А “процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на Република Северна Македония”.

В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място, каза Пендаровски.

Бих казал, че за България е от единствена важност да се осигурят равни права на българския народ с останалите народи в Република Северна Македония, каза Николай Милков.

“България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, който да е по какъвто и да било начин различен от този на всяка една от останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония”, каза Милков. Той добави, че процесът на промяна на Конституцията, разбира се, е вътрешен въпрос на Република Северна Македония.

Пътят на Северна Македония към ЕС минава през София

Вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония и ангажиментът на Скопие да предприеме мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българите, са разписани в протокола на второто заседание на съвместната междуправителствена комисия, който е подписан на 17 юли 2022 г., припомни министърът. Той изрази съжаление, че оттогава досега не е имало напредък по този въпрос. Според него темата е станала обект на „един вътрешен дебат“, свързан със стартиране на процедура за промяна на Конституцията на РСМ.

През 2020 г. София наложи вето върху началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС вследствие на спорове за езика и историята.

Ветото беше оттеглено, след като българският парламент одобри т.нар. френско предложение за решаване на спора. То предлага българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред Брюксел.

Северна Македония официално започна преговори с ЕС през юли. Същинските преговори обаче ще започнат едва когато Скопие изпълни ангажиментите си към София. Сред тях е и вписването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Скопие и София размениха реплики за конституционните промени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции