<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174187" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Силвио Берлу...

Служебното правителство иска да увеличи заплатите и пенсиите (видео)

07 Април 2023
0 282

Служебното правителство иска да увеличи заплатите и пенсиите. Това стана ясно от интервю с премиера Донев за bTV.

В края на април се очаква служебното правителство да предложи на новоизбрания парламент проектобюджет за 2023 г. Премиерът Гълъб Донев уточни, че в него е заложено увеличение на заплатите на всички администрации, които не са имали актуализация на възнагражденията през 2022 г. Освен това се предвижда 12% ръст на пенсиите, както и повишаване на учителските заплати.

МС внася бюджет 2023, дори ако няма редовен кабинет (видео)

Едно от първите неща, с което се очаква да се заемат депутатите след откриването на 49-ото Народно събрание, е именно бюджетът. В първия си коментар след изборната си победа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи заплаха. Тя се състоеше в това, че той няма да подкрепи бюджета на служебния кабинет, ако не бъде формирано управляващо мнозинство.

Служебното правителство иска да увеличи заплатите и пенсиите (видео)
Скрийншот/ видео bTV

Премиерът обясни, че няма риск от фалит на държавата, каквито внушения направиха някои медии, публикувайки доклад за вътрешно ползване на финансовия министър. Самата Росица Велкова също се наложи да отрича това. Донев посочи, че тя е искала да предупреди, че има рискове за финансовата стабилност на държавата, но те вече били овладени.

Асен Василев отправи обвинения, че страната е събрала много малко пари от ДДС. Донев огровори на тях, като посочи, че това е така, защото има промяна при вноса и износа. Докато миналата година вносът в страната е бил по-голям, то тази износът е нараснал значително. Точно заради това има по-малки постъпления по ДДС.

Изборите

По случай предсрочните парламентарни избори от 2 април, премиерът коментира, че вотът е преминал много добре организационно. Той обаче призна, че е имало проблеми с купения вот, най-вече породени от връщането на хартиената бюлетина.

“Повишиха се сигналите за купен вот. Над 145 досъдебни производства са започнали. Според сигналите всички партии купуват гласове, което е притеснително. Партиите трябва да съблюдават честността на изборите”, допълни Донев.

Той каза още, че лично е взел решението настоящият служебен министър на външните работи Николай Милков да стане представител на България в НАТО. Донев допълни, че 2-3 пъти седмично има разговори с президента Румен Радев, но досега той не се е месил в работата му.

Служебното правителство иска да увеличи заплатите и пенсиите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции