<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цветомира е п...

Не, Караколев не е журналист, но не, това не е правилно поведение на политици (Коментарът на “Господарите”)

07 Април 2023
0 3189

Не, Караколев не е журналист, но не, това не е правилно поведение на политици. Преди дни от коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” обявиха, че днес свикват пресконференция, на която ще коментират изборните резултати. Събитието започна в 12:00 часа в централата ПП „Демократи за силна България“. Съдейки по поканата, то трябваше да е отворено за журналисти и медии без предварителна акредитация.

На кадрите от novini.bg обаче виждаме как Николай Караколев е изведен от залата от охранители на събитието. Става ясно, че в последствие на място е извикана и полиция. Двете страни в спора са дали показания за случилото се.

Кой е Николай Караколев?

Николай Караколев изплува в публичното пространство след като представяйки се като журналист беше бутнат с лакът от бившия премиер Кирил Петков. Тогава в пространството се разпространи и негова снимка от поклонението пред бившия депутат от ДПС Камен Костадинов. На снимката виждаме как Караколев носи венец на “Джи пи груп” – компания, разследвана от Bird.bg. В същото време Караколев с години беше “острие” на партийната телевизия на ПП “Атака” – “Алфа” и се движеше рамо до рамо с Волен Сидеров при всички негови провокации. Беше и кандидат за общински съветник във Варна, издигнат от “Атака”. В началото на годината го видяхме и да провокира разследващия журналист Димитър Стоянов. Провокации от негова страна имаше и към репортера на “Господарите” Дани Йорданов.

Разследваш фирми и политици – получаваш “журналист”-бухалка (РЕПОРТАЖ)

Не, Караколев не е журналист, но не, това не е правилно поведение на политици (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Защо обаче не е приемливо поведението на политиците?

Независимо дали Караколев е журналист, или като гражданин е разбрал за събитието на коалицията, наредила се на второ място на изборите, не е приемлив начинът, по който той е отстранен от залата. Това поведение само доближава “Продължаваме промяната” и “Демократична България” до познатия и абсолютно неприемлив начин на комуникация, възприет от “Възраждане” и ГЕРБ. Многократно сме осъждали отношението на двете партии към журналисти и медии. Към някои от призивите ни за уважаване на свободата на словото от политиците са се присъединявали и представители на новата коалиция. Уви, дни след изборите, те демонстрират сходно на противниците си поведение.

С такива политици, такава свобода на медиите (Коментарът на “Господарите”)

Всъщност конфликтът на “Продължаваме промяната” с Караколев датира още от лятото на 2022, когато “журналистът” беше бутнат с лакът от бившия премиер Кирил Петков. Това обаче беше провокация и макар реакцията на Петков да беше пресилена, изглеждаше по-скоро като опит на човек да се защити от друг, навлизащ в личното му пространство.

Днешният случай обаче не е такъв. Днес не виждаме провокация, макар такава да е очаквана. Виждаме само как охраната извежда Караколев от залата. В това време вероятно представител на коалицията се опитва да пречи на оператор да заснеме случващото се.

Пресконференция без въпроси?

Този “жанр” от години беше възприет от ГЕРБ и Бойко Борисов. Гледали сме стотици “пресконференции” пред представители на местните структури, на които въпроси не се задават. Само че това не е никаква пресконференция, а просто изявление. И би трябвало да се анонсира като такова.

Днешното събитие на “Продължаваме промяната – Демократична България” беше анонсирано като пресконференция, на която обаче въпроси не бяха допуснати. А това прекалено много доближава коалицията до добре познатия ни модел. “Брифинг” от диван в хола (а ла Слави Трифонов) или от “джипка” (типично за Борисов) не би трябвало да се приема за норма на общуване с медиите. Работа на журналистите е да задават въпроси – такива, каквито си задават избирателите и изобщо хората в едно общество. Работа на политиците е да отговарят на тези въпроси – колкото и неудобни да са те (рядко), и колкото и да са по-скоро провокации (често).

Нашият призив

Наясно сме, че в България има много “медии” и “журналисти”, които са откровен срам за професията. Наясно сме и че понякога нервите на провокираните от тях не издържат. Но не може и не трябва да се допуска такъв начин на “комуникация” между политици и журналисти или дори обикновени граждани.

Призоваваме “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да поднесат публично извинение за случая и повече да не допускат такива прояви. Отговорността, която са поели, определяйки се като “промяна”, изисква промяна и в поведението към медиите и журналистите, които от години са мачкани от политическите сили. Не искаме “още от същото”. Не искаме и отново 112-то място по свобода на медиите, от което едва се измъкнахме преди година.

Що се отнася до провокациите, такива винаги ще има. Но мъдрите политици би трябвало да знаят как да им отговорят интелигентно, а не по мутренски.

Автор: Виктория Симеонова

Не, Караколев не е журналист, но не, това не е правилно поведение на политици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • prokurista

    12 Април 2023

    Караколев е пълен ташак, на Волен Сидеров жена му. Просто няма такива дебили, които наричаме журналисти. Това е клоака.

Покажи всички Скрий

Реакции