<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мобилно прил...

Пентагонът разследва изтичането на секретни документи за войната в Украйна

07 Април 2023
0 212

Пентагонът разследва изтичането на секретни документи за войната в Украйна.

Министерство на отбраната на САЩ разследва пробив в сигурността, при който секретни военни документи, описващи тайни планове на САЩ и НАТО за предоставяне на помощ на Украйна преди бъдещата ѝ офанзива срещу Русия, са изтекли в платформите на социалните медии, пише британският вестник Guardian.

Строго секретните документи са разпространени в Twitter и Telegram и според съобщенията съдържат диаграми и подробности за очакваните доставки на оръжия, силата на батальона и друга чувствителна информация, съобщи New York Times. Според военни анализатори документите изглежда са били променени в някои части спрямо първоначалния си формат. Надценени са американските оценки за украинските загинали във войната и подценени оценките за убитите руски войници, посочвайки как модификациите биха могли да сочат опит за дезинформация от страна на Москва.

Пентагонът разследва изтичането на секретни документи за войната в Украйна
Снимка: iStock

Документите, които са отпреди пет седмици, като поне един носи гриф „строго секретно“, не съдържат подробности кога, как или къде Украйна възнамерява да започне контранастъплението си, пише New York Times.

Един от документите, разпространен по проруските правителствени канали, обобщава графиците за обучение на 12 украински бойни бригади и казва, че девет от тях се обучават от силите на САЩ и НАТО и се нуждаят от 250 танка и повече от 350 механизирани превозни средства.

Класифицираните документи съдържат още подробности за боеприпасите под украински военен контрол. Включително за Himars – произведени в САЩ артилерийски ракетни системи, които се оказаха много ефективни срещу руските сили.

Пентагонът разследва изтичането на секретни документи за войната в Украйна
The Pentagon

Според официалния представител на украинския президент Михайло Подоляк изтичането на информация е част от руска дезинформационна операция. Тя цели да посее съмнения относно контранастъплението на Украйна.

Подоляк казва пред Reuters, че изтеклите данни съдържат „много голямо количество фиктивна информация“. И че Русия се опитва да си върне инициативата в своята инвазия. „Това са само стандартни елементи от оперативните игри на руското разузнаване и нищо повече“, посочва Подоляк. „Русия търси всякакви начини да си върне инициативата. Да се ​​опита да повлияе на сценариите за плановете за контранастъпление на Украйна. Да внасят съмнения, да компрометират и накрая да ни сплашат с това колко са „информирани“.

Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

Въпреки това лидерите на Украйна се срещнаха, за да обсъдят предотвратяване на изтичане на информация за техните планове за отбрана. Това съобщи кабинетът на президента в петък.

Пентагонът разследва изтичането на секретни документи за войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции