<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174577" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Официално: Ст...

Феномен: Розово фламинго гнезди в България

10 Април 2023
0 386

Феномен: Розово фламинго гнезди в България, съобщиха от БДЗП.

За пръв път в историята на България розово фламинго е забелязано да гнезди на територията на страната. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Гнездящите птици са били видени на Цветница (9 април) в Бургас, като около 80 птици вече мътят своите яйца в Атанасовското езеро.

Новосформираната колония е от около 600 индивида и вероятно броят на гнездата ще се увеличава през следващите дни, обясниха от дружеството.

Фламингото е птица, чувствителна към човешкото присъствие. Много е важно в периода на гнездене да няма никакво движение на хора в самото езеро, изтъкват от БДЗП.

Розово фламинго оцеля след спасителна акция

От дружеството присовават всички посетители да се съобразяват с режимите на защитена зона “Атанасовско езеро”. И да се придвижват само по регламентираните за целта маршрути. Разхождането по дигите и валовете е забранено и ще нанесе големи щети на гнездящите птици.

Феномен: Розово фламинго гнезди в България
Снимка: iStock

“През последните години фламингото се превърна нова емблема на нашия град. Затова oбщина Бургас започна все по-често да включва образа му в рекламните си материали”, отбелязаха от местната община.

Освен фламинго в Атанасовското езеро живеят къдроглави пеликани, саблеклюни, ангъчи, малки и големи бели чапли, бърне, различни видове патици и др.

Феномен: Розово фламинго гнезди в България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции