<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174591" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин причин...

Хиляди грузинци продължават да протестират срещу проруската политика на кабинета (видео)

10 Април 2023
0 113

Хиляди грузинци продължават да протестират срещу проруската политика на кабинета, предаде NOVA.

Протестиращите се събраха пред парламента на Грузия в Тбилиси на фона на нарастваща опозиция срещу правителството на страната.

Демонстрантите обвиняват управляващата партия “Грузинска мечта”, че е под влиянието на Русия и че отстъпва от демокрацията. Правителството е обвинено, че хвърля в затвора политически опоненти и заглушава независимите медии.

Митингът беше организиран от основната опозиционна партия в подкрепа на излежаващия присъда бивш президент Михаил Саакашвили.

Хиляди грузинци продължават да протестират срещу проруската политика на кабинета (видео)
Скрийншот, видео NOVA

Саакашвили, който изкара два мандата като президент между 2004 г. и 2013 г., в момента излежава присъда от шест години затвор за злоупотреба с власт. Въпреки че международни правозащитни групи я осъдиха като политически мотивирана.

Миналия месец протести принудиха правителството да се откаже от законопроект. Той изискваше всяка неправителствена организация, получаваща пари от чужбина, да се регистрира като “агент за чуждестранно влияние”.

Протестите принудиха Грузия да оттегли “руския закон”

„В общи линии правим отново същото. Както през 1989 г. се борехме с проруското комунистическо правителство тук, по улиците на Тбилиси. Точно по същия начин днес се борим с пропутинисткото правителство в Грузия. Имаме една и съща политическа задача – трябва да се отървем от контролираното от Русия правителство в Грузия“. Това заяви Гиорги Маргвелашвили, президент на Грузия 2013-2018 г.

„Тук съм, защото Русия е окупатор, и смятам, че е мой дълг да съм тук с моите приятели и с родителите ми. Русия е окупатор и протестирам срещу това!”, категорична е Кети,
жител на Тбилиси.

През последните месеци Саакашвили организира редица гладни стачки. А неговите поддръжници твърдят, че му е отказан подходящ достъп до здравни грижи.

Саакашвили казва, че е бил отровен в затвора, въпреки че грузинските власти го обвиниха, че симулира влошено здраве, за да осигури предсрочно освобождаване. В писмо, публикувано от сайта “Политико” миналата седмица, Саакашвили заяви, че умира от “от смайващ набор от над 20 сериозни заболявания”.

Хиляди грузинци продължават да протестират срещу проруската политика на кабинета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции