<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174610" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Eто кой замен...

Извънредният посланик на Украйна у нас направи призив на български (видео)

10 Април 2023
0 578

Извънредният посланик на Украйна у нас направи призив на български.

Олеся Илашчук припомни във Facebook героичната борба на украинския народ във вече продължаващия повече от година военен конфликт с Русия.

„Всички украинци оценяват помощта, която им указват техните приятели., без която жертвите и разрушенията биха били многократно повече. Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа. Ние сме благодарни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински семейства, намерили убежище във вашата страна“, каза още нейно превъзходителство.

Извънредният посланик на Украйна у нас направи призив на български (видео)

Олеся Илашчук връчи в петък акредитивните си писма на президента Радев. В същия ден това направи и новият посланик на САЩ Кенет Мъртън.

Киев защити новата посланичка в София

В края на миналата година стана ясно, че Илашчук ще замени досегашния посланик Виталий Москаленко. Тя бе избрана лично от президента Володимир Зеленски. Веднага след тази новина последваха критики и насмешки относно досегашната дейност на Илашчук, която е онлайн сексоло и семеен терапевт. Самата тя определи атаките като дискриминационна кампания, а властите в Киев я защитиха с обяснението, че е дипломирана с отличие по международни отношения.

Извънредният посланик на Украйна у нас направи призив на български (видео)

В речта си днес Олеся Илашчук посочи, че пртеди встъпвването си в длъжност е посетила българските села в Южна Украйна, където се е запознала с традициите и бита на хората там.

„В независима Украйна българската общност винаги е имала и ще има възможност да развива своята идентичност. И ще остане мост за приятелство и взаимноизгодно сътрудничество. Посолството на Украйна в България ще направи всичко необходимо това да стане“, каза Олеся Илашчук и завърши с призива:

„Слава Украине! Да живее България!“

Целият призив на извънредния и пълномощен посланик у нас можее да чуете тук.

Извънредният посланик на Украйна у нас направи призив на български

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции