<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За пръв път: Р...

„Вагнер“ с нов конкурент – проруска групировка набира сериозна популярност

10 Април 2023
0 273

„Вагнер“ с нов конкурент – проруска групировка набира сериозна популярност. Нова проруска групировка получава все по-голяма мощ и популярност, съобщава БНТ. Милицията “Конвой” е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Основател на паравоенната групировка “Конвой” е Сергей Аксьонов. Той е един от любимците на руския президент Владимир Путин и оглавява проруската местна власт в Крим от 2014 година.

„Вагнер“ с нов конкурент &#8211; проруска групировка набира сериозна популярност
Снимка: Wikimedia Commons

“Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат”, заявява Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Шефът на „Вагнер“ обвини военното ръководство на Русия в държавна измяна

Появата на нови наемнически групировки следва задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация “Вагнер” и Кремъл, смята западното разузнаване.

„Вагнер“ с нов конкурент &#8211; проруска групировка набира сериозна популярност
Снимка: iStock

За “Конвой” се твърди, че в момента е във възход. Засега милицията разполага с около 300 бойци, тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от “Вагнер”. Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на “Конвой” вече действат и в Херсонска област.

“В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним”, казва още Сергей Аксьонов.

Заплащането в “Конвой” е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между “Конвой” и “Вагнер”. Анализаторите предполагат, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И вероятно докато усилията на “Вагнер” са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на “Конвой” ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.

„Вагнер“ с нов конкурент – проруска групировка набира сериозна популярност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции