<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174678" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Митрофанова ...

Поредна успешна размяна на военнопленници между Русия и Украйна

10 Април 2023
0 135

Поредна успешна размяна на военнопленници между Русия и Украйна. Двете страни си размениха над 200 пленници. 106 руски затворници бяха освободени в замяна на 100 украинци, предаде Reuters.

Сред освободените украински военнопленници има защитници на Мариупол и на намиращия се там завод “Азовстал”. Това става ясно от публикация на началника на канцеларията на Володимир Зеленски Андрий Ермак в Telegram.

Поредна успешна размяна на военнопленници между Русия и Украйна

„Успяхме да проведем още една голяма размяна на пленници. Прибираме 100 наши хора – войници, моряци, граничари, национални гвардейци. Сред тях са защитниците на Мариупол, Азовстал, Гостомел. Някои хора са тежко ранени и имат заболявания. Ще направим всичко необходимо всеки от тях да получи необходимата помощ.

Задачата на президента Володимир Зеленски е да върне всички наши хора. За него този въпрос е ключов и един от приоритетните.

Дни като днешния могат да се характеризират с цитат от италианския проповедник Франциск от Асизи: „Започнете да правите това, което е необходимо. Тогава направете каквото е възможно. И изведнъж ще откриете, че правите невъзможното.”

Беше труден обмен и аз съм благодарен на целия екип в Щаба за координация на военнопленниците, че всеки направи това, което често може да изглежда невъзможно за мнозина. Да си върши работата, много важна днес.

Особено се радвам да съобщя прекрасната новина за размяната на роднини на освободени от плен хора. Те дълго чакаха своите съпрузи, съпруги, родители у дома. Чакането винаги е много труден и нервен процес.

Нашите са си в къщи. И ще върнем всички. Защото хората са основната ценност на Украйна“, написа Андрий Ермак.

Пленените военнослужещи са били разменени след преговори, заявява руското министерство на отбраната.

Размяна на затворници: “Търговец на смърт” срещу баскетболистка

Киев и Москва периодично извършват подобни размени, като това е рядък пример за директен контакт между враждуващите страни, отбелязва информационната агенция.

Припомняме, че през декември 2022 г. известният търговец на оръжие Виктор Бут се завърна в родината си. В негова замяна Русия изпрати по обратния път баскетболистката Британи Грайнър. Грайнър бе заловена през юли с “голямо количество наркотици” на летището в Екатеринбург.

Поредна успешна размяна на военнопленници между Русия и Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции