<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174731" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Журналист: Ра...

Вижте как Великобритания поощрява бременните жени да спрат цигарите

11 Април 2023
0 132

Вижте как Великобритания поощрява бременните жени да спрат цигарите.

Близо един милион пушачи ще бъдат поощрени да заменят цигарите, като им бъдат предоставени безплатни стартови комплекти за вейп. За правителствена схема “размяна за спиране” съобщава Reuters.

Комплектите ще бъдат предложени на почти всеки пети от всички пушачи в Англия.

Проучване показва последиците от пушенето на електронни цигари

Бременните жени също ще бъдат поощрени да откажат тютюнопушенето. На тях ще бъдат предложени до 400 британски лири, за да спрат да пушат. Ще им бъде предложена и консултация за отказване на цигарите.

Вижте как Великобритания поощрява бременните жени да спрат цигарите
Снимка: iStock

Първата по рода си мярка в света

Програмата е част от стратегията на правителството да намали броя на пушачите до 5% от населението. Тя ще се финансира изцяло от държавата. В момента в Англия процентът също не е толкова висок – 13 % от хората са активни пушачи. Експертите очакват нацията да се освободи от тютюнев дим до 2030 г.

Въпреки че средните нива на тютюнопушене в световен мащаб са по-високи, отколкото във Великобритания, тютюнът все още е най-честата предотвратима причина за смърт и заболяване в страната.

Министърът на здравеопазването Нийл О’Брайън се очаква да работи съвместно с общинския съвет.

“До двама от трима пушачи умират от тютюнопушене. Цигарите са единственият продукт в продажба, който ще ви убие, ако го използвате правилно”. Това каза О’Брайън.

Първата схема от този вид ще бъде въведена в цялата страна.

Вижте как Великобритания поощрява бременните жени да спрат цигарите
Снимка:  Pixabay | License details / Copyright: mohamed_hassan

Финансирането на програмата “размяна за спиране”, според официалните изчисления, че ще струва около 45 милиона паунда за две години. Тези средства ще дойдат от бюджета на Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Английското правителство похарчи 68 милиона паунда през 2021-22 г., за да накара хората да спрат да пушат. Това доведе до отказване на 100 000 пушачи и облекчаване на напрежението върху претоварената британска Национална здравна служба.

Данните на здравните служби показват, че 9% от 11 до 15-годишните във Великобритания са използвали електронни цигари през 2021 г., спрямо 6% три години преди това. Правителството каза, че ще създаде екип за правоприлагане, подкрепен от 3 милиона паунда финансиране, за да предотврати незаконната продажба на електронни електронни устройства на лица под 18 години.

Вижте как Великобритания поощрява бременните жени да спрат цигарите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции