<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174825" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой спече...

Първият в света AI водещ на новини проговори от екрана (видео)

11 Април 2023
0 223

Първият в света AI водещ на новини проговори от екрана, съобщи The Guardian.

Тъй наречената „Федха“ се появи в Twitter акаунта на Kuwait News в събота вечер.

От екрана бялата жена със светла коса, вързана на опашка, казва следното на арабски:

„Аз съм Федха – първият водещ, генериран от изкуствен интелект в новините от Кувейт. Какви теми ви интересуват? Нека узная вашите предпочитания!“

Сайтът е свързан с Kuwait Times, първата медия, излизаща ежедневно на английски език в Персийския залив още от 1961 година. Главният редактор на двете подразделения Абдула Бофтейн споделя, че опитът с Федха цели да предложи потенциално „ново и иновативно съдържание“.

„Федха е старо и често срещано име в Кувейт, чието значение може да се преведе като „сребро“. Все си представяме, че роботите са сребристи и сиви на цвят, като в случая ние комбинирахме и двете“, допълва Бофтаин.

Първият в света AI водещ на новини проговори от екрана

Според него с русата си коса и светли очи „Федха представлява всички“, тъй като населението на страната, богата на петрол, смесва местни жители и работещи чужденци. 13-секундното видео повдигна вълна от реакции в Twitter, включително и сред журналистите.

Изкуствен интелект открива рак преди той да се развие

Бързото развитие на изкуствения интелект в световен план наред с очакваните предимства в здравеопазването носи и страхове. Притесненията са от една страна, че AI ще измести редица човешки дейности. От друга – че има опасност от по-лесно навлизане на дезинформацията.

Учени установиха кои професии са най-уязвими от изкуствения интелект

Държавата Кувейт се нарежда на 158-мо място сред 180 страни и територии по индекса за свобода на словото на Репортери без граници.

Първият в света AI водещ на новини проговори от екрана

Кадри: Twitter/Kuwait News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции