<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174861" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поредна успе...

Изригна един от най-активните вулкани в Русия (видео)

11 Април 2023
0 199

Изригна един от най-активните вулкани в Русия, предава AP. Шивелуч, който се намира в далечния източен полуостров Камчатка, е изригнал малко след полунощ във вторник. Около шест часа по-късно беше изхвърлил облаци от прах над площ от 108 000 кв. километра, съобщава Институтът по вулканология и сеизмология в Русия.

Близките села са затрупани със сив вулканичен прах. В село Ключи слоят вулканична пепел след изригването на Шивелуч е достигнал 8,5 сантиметра, което е рекорд в това населено място за последните 60 години.

Облакът сив прах е предизвикал и проблеми в авиацията.

Кадри показват как облакът се извива бързо над горите и реките на Далечния изток. Потоци от лава се свличат от вулкана и топят снеговете, паднали в района.

„Пепелта достигна 20 километра височина, облакът от пепел се премести на запад и падаше върху близките села“, разказва Данила Чебров, директор на регионалния клон на Геофизичната служба на Руската академия на науките. „Вулканът се подготвяше за това най-малко една година… и процесът продължава, въпреки че вече малко се успокои“, казва още Чебров.

Около 300 000 души живеят на руския полуостров Камчатка, който се вдава в Тихия океан, североизточно от Япония.

Вулканът, един от най-големите и най-активните на Камчатка, вероятно ще се успокои сега, коментира  Чебров, но предупреди, че не могат да бъдат изключени нови големи облаци пепел.

Екипът за реагиране при вулканично изригване на Камчатка издаде червено предупреждение за авиацията, като каза, че „продължаващата дейност може да засегне международни и нисколетящи самолети“.

Някои училища на полуострова са затворени, а на жителите е наредено да останат на закрито, коментира ръководителят на общинския регион Уст-Камчатски Олег Бондаренко в публикация в Telegram.

Електрозахранването на жителите е възстановено и се доставя питейна вода.

Шивелуч е имал приблизително 60 сериозни изригвания през последните 10 000 години, като последното голямо е през 2007 г.

Вулканът има две основни части, по-малката от които е Младият Шивелуч. Според учените той също е изключително активен през последните месеци.

Изригна един от най-активните вулкани в Русия (видео)
Снимка: iStock

Губернаторът на Камчатка Владимир Солодов казва, че няма нужда от масова евакуация. Но добавя, че някои жители, които имат здравословни проблеми, могат да бъдат временно евакуирани.

Успоредно с изригването на Шивелуч в акваторията на Авачинския залив е регистрирано и земетресение. Трусът е бил с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер.

Вижте кадри от изригването на най-големия действащ вулкан в света (видео)

Изригна един от най-активните вулкани в Русия (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции