<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Марешки отно...

Само един от замесените в “Катаргейт” остава в ареста

12 Април 2023
0 148

Само един от замесените в “Катаргейт” остава в ареста, предаде “Politico”.

Марк Тарабела – белгийски евродепутат – ще бъде преместен под домашен арест. Той беше задържан повече от два месеца в очакване на съдебен процес, като част от разследването на предполагаема корупционна схема за пари срещу влияние в Европейския парламент. Схемата стана известна с псевдонима “Катаргейт”.

Само един от замесените в &#8220;Катаргейт&#8221; остава в ареста

Още един евродепутат попадна под ударите на „Катаргейт“

“Току-що научихме с облекчение за предстоящото освобождаване на Марк Тарабела”. Това написа член от близкото обкръжение на евродепутата до “Politico”. Говорител на белгийската федерална прокуратура също потвърди предстоящото освобождаване на Тарабела от затвор във Валония.

Адвокатът на Тарабела заяви, че евродепутатът ще бъде под домашен арест – с гривна за електронно наблюдение. Той обеща да продължи да се бори за пълното освобождаване на клиента си на съдебно заседание следващия месец.

Европейският парламент свали имунитета на Тарабела по-рано тази година, за да позволи на белгийските власти да разследват. А групата на социалистите и демократите го отстрани като член.

След това Тарабела беше арестуван на 10 февруари и обвинен в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация в разследването. Твърденията за това са, че държави, включително Катар, са работили за оказване на влияние върху Европейския парламент чрез плащания.

Властите смятат за лидер на схемата бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери. Той каза на разследващите, че Тарабела е приел 140 хил. евро подкупи от него. В замяна Панцери му е предоставил влияние върху парламентарната работа, свързана с Катар.

Панцери, който сключи споразумение с белгийските власти и призна вината си, също беше освободен от ареста миналата седмица при подобни условия на домашен арест, като Тарабела. Но адвокатът на Тарабела настоя, че клиентът му не е признал никаква вина.

Кой остава на топло?

С пускането на Тарабела под домашен арест само един човек, обвинен в разследването “Катаргейт”, ще остане в затвора – бившият зам.-председател на европарламента Ева Кайли.
Евродепутатът Андреа Коцолино е под домашен арест в Италия.

Само един от замесените в &#8220;Катаргейт&#8221; остава в ареста

Неговите адвокати потвърдиха пред “Politico”, че във вторник за четвърти път италианските съдии са отложили решението дали да го екстрадират в Белгия. За пореден път съдът в Неапол призова белгийските прокурори да изпратят доказателства за състоянието на затворите и да предоставят повече подробности за заповедта за арест, издадена от тях през февруари. Следващото заседание в Италия е насрочено за 2 май.

Белгийските власти не са изпратили никакви подкрепящи документи от предишното заседание на 14 март, каза адвокатът на Коцолино.

Екипът на защитата му твърди, че преместването в белгийски затвор би застрашило здравето на техния клиент, тъй като той страда от сърдечно заболяване.

Коцолино е обвинен в приемане на подкупи от Мароко в замяна на защита на интересите на страната в Европейския парламент. Той отрича да е извършил нарушение.

Само един от замесените в “Катаргейт” остава в ареста

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции