<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175091" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Контролите н...

15-минутните градове: планират да ни затворят в кварталите?

12 Април 2023
0 826

15-минутните градове: планират да ни затворят в кварталите?

Да стигаш до всички ключови места за 15-минути – тази концепция за градско планиране набира все повече популярност. Но според някои тя е стъпка към отнемане на свободи. Дoйче веле провери фактите.

За мнозина това звучи като чудесна идея – да се намали пътуването из града до четвърт час и то пеша, с колело или с градски транспорт. Това е смисълът на концепцията за 15-минутните градове. Целта е гражданите по-лесно да могат да си осигуряват всичко, от което се нуждаят.

Обявиха третото издание на конкурса „Наука с бъдеще“

Заключени в кварталите си?

Концепцията за 15-минутните градове все по-често се използва за разпространяване на дезинформация в световен мащаб. Затова ДВ провери фактите около някои от най-разпространяваните в мрежата твърдения:

Твърдение: “Хората ще живеят заключени в кварталите си. Целта е да не се движат из града, за да намалят емисиите”, твърди крайнодесен испански телевизионен канал.

15-минутните градове: планират да ни затворят в кварталите?

Проверка на фактите: Невярно.

Активистът Крис Брънтлет обяснява пред ДВ, че идеята за 15-минутните градове не е да се създават схеми за всеки отделен квартал. Вместо това целта е всеки да има достъп до основните си нужди в рамките на четвърт час.

Нидерландският град Утрехт вече работи по системата за 15-минутен град. Вече почти всички граждани на Утрехт имат всичко, от което се нуждаят, на разстояние максимум 15 минути – хранителни стоки, болници, училища и спортни площадки.

Концепцията за 15-минутният град се опитва “да се бори срещу настоящата сегрегация и джентрификация”, обяснява урбанистът Карлос Морено пред ДВ.

Твърдение: “Гражданите ще имат нужда от разрешително, за да излизат от квартала си от 2024 нататък”, обяснява потребител в ТикТок по адрес на британския град Оксфорд. Крайнодясната политическа коментаторка Кейти Хопкинс нарича ограниченията за автомобили “климатични локдауни”.

Проверка на фактите: Невярно

Потребителите са се объркали между два съвсем различни плана на общината в Оксфорд. Единият е новият план за филтриране на трафика в града, който ще влезе в тестова фаза през 2024 година, а другият е планът за преминаване към концепцията за 15-минутен град до 2040 година.

Планът за филтриране на трафика трябва да намали автомобилния трафик на шест конкретни пътни артерии в Оксфорд в пиковите часове. Автобусите, такситата, велосипедите и ходенето пеша не са част от това ограничение. Гражданите ще могат да кандидатстват за разрешително, което ще им позволи да се движат с автомобил по въпросните улици по 100 дни годишно. Всички обаче ще могат да достигат до която точка в града пожелаят по всяко време – просто трябва да използват други маршрути. Нищо от това не е свързано с плановете за 15-минутен град.

Целия текст четете в Дойче веле

15-минутните градове: планират да ни затворят в кварталите?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Баи тошо

    13 Юли 2023

    На тва по неше време му викахме квартал имаше болници, община, детски градини, учулища и паркове и Т. Н

Покажи всички Скрий

Реакции