<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175131" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Източна Евро...

Нов вариант на Covid набира скорост в САЩ

12 Април 2023
0 213

Нов вариант на Covid набира скорост в САЩ. Arcturus, който доведе до рязък скок на случаите в Индия, вече е достигнал повече от половината щати в САЩ, предава Daily Mail. Калифорния, Ню Джърси и Вирджиния се очертават като горещи точки.

Силно заразният подвариант на Omicron бе открит от здравните власти в Ню Йорк в края на януари. Смята се, че вариантът, известен научно като XBB.1.16, е най-заразната версия на Omicron до момента. Няма обаче доказателства, че е по-смъртоносен от други циркулиращи в момента щамове.

Нов вариант на Covid набира скорост в САЩ
Снимка: iStock

В Индия подвариантът е довел до 13-кратно увеличение на случаите в рамките на месец. Болниците в страната са обявили червен код, а някои щати дори са върнали ограниченията, премахнати преди повече от година.

Данните за САЩ са налични в глобалната база данни за секвениране на генома GISAID, която следи разпространението на вариантите на Covid. XBB.1.16 е открит в 27 щата с общо 235 записани случая до момента. Те вероятно са подценени, защото само няколко положителни теста са анализирани за варианти.

Щамът е открит още във Вашингтон, Илинойс, Флорида, Пенсилвания, Джорджия, Юта, Охайо, Минесота, Мериленд, Северна Каролина, Невада, Айова, Индиана, Хавай, Делауеър и Кънектикът, Уисконсин, Орегон, Мичиган  , Масачузетс, Луизиана и Колорадо.

Нов вариант на Covid набира скорост в САЩ
Снимка: iStock

Експертът по инфекциозни болести от Университета в Източна Англия д-р Пол Хънтър коментира, че Arcturus се разпространява по-лесно от други циркулиращи в момента варианти.

„Въпреки че в Индия е нараснал през последните няколко седмици, досега не се е увеличил бързо в световен мащаб. От това, което мога да събера чрез доклади от Индия, в момента няма доказателства, че причинява по-тежко развитие на заболяването. Подозирам, че ще видим вълна от инфекции с този вариант, но се съмнявам, че ще предизвика голяма вълна, вероятно дори не толкова голяма, колкото предишните“, допълва д-р Пол Хънтър за Daily Mail.

В международен план XBB.1.16 е открит в 28 държави и Аруба, включително Обединеното кралство, Австралия и Канада.

Индия обаче е най-силно засегната от появата му. Властите в страната вярват, че вариантът сам задвижва най-новата вълна. Здравното министерство проведе пробни тренировки тази седмица, за да провери доколко болниците са подготвени за нов потенциален приток на пациенти.

Министерството на здравеопазването на Индия съобщи, че на 12 април е имало 40 215 активни случая на Covid, което е увеличение с 3 122 само за един ден.

Нов вариант на Covid набира скорост в САЩ
Снимка: iStock

Световната здравна организация наблюдава Arcturus.

Предстои подвариантът на Omicron да бъде добавен към седмичната актуализация на Центровете за контрол и превенция на заболяванията за циркулиращите варианти на Covid.

Arcturus има една допълнителна мутация в шиповия протеин, който в лабораторни изследвания показва повишена инфекциозност, както и потенциална повишена патогенност, обяснява д-р Мария Ван Керхов, технически ръководител на Световната здравна организация за Covid. Тя също обясни, че досега не е докладвана промяна в тежестта на заболяването при XBB.1.16 инфекции.

В момента вариантът XBB.1.5 е доминиращ в САЩ.

Какво е Arcturus и трябва ли да се тревожим

Нов вариант на Covid, наречен Arcturus, предизвика известно безпокойство, след като доведе до скок на случаите в Индия.

Arcturus е името, дадено на подварианта XBB.1.16 на Omicron. Това е отделен щам, подобен на този на варианта Kraken (XBB.1.5).

Новият щам на Covid е най-заразният досега, съобщи СЗО

Най-голямото огнище досега е в Индия, където е установено 13-кратно увеличение на инфекциите през последния месец.

Arcturus има мутации в шиповия си протеин, които според Световната здравна организация могат да увеличат способността му да заразява хора, както и да предизвиква заболяване.

Японски изследователи предполагат, че е 1,2 пъти по-заразен от Kraken. Няма доказателства, че Arcturus увеличава тежестта на заболяването. Но повишаването на случаите може да постави здравните служби под натиск.

Първите резултати показват, че Arcturus няма повишена способност да избягва защитата от ваксините спрямо други подварианти на Omicron.

Нов вариант на Covid набира скорост в САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции