<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ремонтират д...

Асен Василев прогнозира поне 4 месеца живот на новия парламент (видео)

12 Април 2023
0 184

Асен Василев прогнозира поне 4 месеца живот на новия парламент. Пред БНТ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ обясни, че прогнозата за съществуването на 49-то Народно събрание е въз основа на заявеното от президента намерение служебното правителство да внесе бюджет. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета, обясни Василев.

И допълни: “Това означава внасяне на бюджета в края на април. И означава, че парламентът ще работи до средата на юни”.

Според Василев ще е необходимо време, ако има воля за излизане от парламентарната криза.

“В момента трябва да се стикова законодателна програма. Какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност. Да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа. Всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред”, каза още съпредседателят на ПП.

Асен Василев прогнозира поне 4 месеца живот на новия парламент (видео)
Снимка: БулФото

Дани Йорданов от “Господарите” притеснява с въпроси депутатите в новия парламент (РЕПОРТАЖ)

Василев коментира и проведените разговори с ГЕРБ-СДС. Той бе категоричен, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента. Стигнали са до извода, че е необходима ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред и в какви срокове трябва да бъдат приети.

„Докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател. Фокусът в утрешния и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма”, подчерта Асен Василев.

Асен Василев прогнозира поне 4 месеца живот на новия парламент (видео)
Снимка: БулФото

Днешното парламентарно заседание продължава на Велики четвъртък от 10 часа.

„След неуспешен опит за избор на председател на НС, започнаха разговорите, на които направихме предложение да се използва практиката от Европейския парламент с ротационен председател“, каза в “Още от деня” съпредседателят на “Продължаваме промяната” и допълни, че това предложение не е отхвърлено.

Според Василев предложението не е противоконституционно, тъй като това е механизъм, при който първият председател си подава оставката и се избира друг председател на парламента.

За ПП Вежди Рашидов не е вариант да остане председател на 49-ия парламент. Ако бъде приета идеята за ротационен принцип, предложението на ПП за председател на парламента е Никола Минчев.

Асен Василев прогнозира поне 4 месеца живот на новия парламент (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции