<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175151" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов вариант н...

САЩ разполагат със сценарий при смърт на Путин и Зеленски по време на войната

12 Април 2023
0 445

САЩ разполагат със сценарий при смърт на Путин и Зеленски по време на войната. Секретен документ на разузнаването, който е сред изтеклите в интернет тази година, дава представа за планирането на непредвидени обстоятелства една година след войната в Украйна, пише в. The New York Times.

Анализът на Агенцията за разузнаване на отбраната очертава четири възможни сценария и как те биха могли да повлияят на хода на конфликта в Украйна. Хипотетичните сценарии включват смъртта на президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски, отстраняването на ръководството на руските въоръжени сили и удар по Кремъл от страна на Украйна.

Какво разкриват изтеклите секретни американски документи за война в Украйна?

САЩ разполагат със сценарий при смърт на Путин и Зеленски по време на войната
Снимка: iStock

В документа се посочва, че войната най-вероятно ще остане продължителна.

Описва се как всеки възможен сценарий може потенциално да доведе до ескалация в Украйна, до край на конфликта чрез преговори или да не окаже съществено влияние върху военните действия.

Създадените от разузнавателните агенции сценарии са типични. Те са предназначени да помогнат на военни офицери, политици или законодатели да мислят за възможните резултати от сериозни събития, докато оценяват възможностите си.

Документът е маркиран като „RELIDO“, което показва, че решението за оповестяване на информацията, например на чуждестранни партньори, е на определени висши служители. Той е с дата 24 февруари и е етикетиран с надпис „ЕДНА ГОДИНА“, което предполага, че анализът е извършен година след началото на инвазията.

Зеленски пожела на Путин „да прекара остатъка от дните си в мазе с кофа за тоалетна”

САЩ разполагат със сценарий при смърт на Путин и Зеленски по време на войната
Снимка: iStock

Един от четирите хипотетични сценария показва какво може да се случи, ако Украйна удари Кремъл. Подобно действие може да доведе до ескалация – отговор на Путин на общественото недоволство чрез пълна военна мобилизация и възможност за използване на тактически ядрени оръжия. От друга страна обществените страхове биха могли да принудят Путин да преговаря за уреждане на войната.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е сериозно притеснена от евентуален удар на Украйна срещу Москва.

Това може да предизвика драстична ескалация от страна на Русия. Опасностите от подобно нападение са една от причините САЩ да не предоставят ракети с по-голям обсег на Киев.

Теч от Москва разкрива тактиката на Путин за глобална кибервойна

Някои анализи на разузнавателните агенции предоставят оценки на най-вероятния резултат от определено събитие. Но документът, наречен wild card, не го прави. Той описва различни възможни сценарии, без да оценява какво би могло да бъде най-вероятно.

САЩ разполагат със сценарий при смърт на Путин и Зеленски по време на войната
Снимка: iStock

Скоро най-верните на Путин руснаци ще осъзнаят ужаса, но дали няма да е късно?

Американски служители отказват да кажат дали документът е истински, но не оспорват автентичността му. Той обаче е подобен на други, изготвени от Пентагона, които официални лица са признали за истински, обяснява изданието. Предупреждава се, че изтеклите документи са датирани и в много случаи не представляват текущите оценки на различни разузнавателни агенции.

Втори строго секретен документ, получен от The Times, включва подробности за преговорите за цените на руските горива в Африка.

Според документа от 17 февруари властите на Мали по това време не са били доволни от цените на горивата. Продължили са да преговарят с руското министерство на енергетиката и представители на Africa Politology. Това е организация, свързана с частната военна компания „Вагнер“.

САЩ разполагат със сценарий при смърт на Путин и Зеленски по време на войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции