<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175222" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Феноменален ...

Стана ясно кой е служителят, който стои зад теча на секретни документи на Пентагона

13 Април 2023
0 165

Стана ясно кой е служителят, който стои зад теча на секретни документи на Пентагона.

В последните дни от военното министерство на САЩ изтичат разкрития за предстояща контраофанзива на Украйна. Други поверителни данни касаят предоставянето на оръжие от Сърбия, както и такива за шпионирането на партньорски държави като Израел и Южна Корея, припомня „Сега“. Изглежда публикуваните документи са само върхът на айзберга, който крие по-мащабни разкрития.

Стана ясно кой е служителят, който стои зад теча на секретни документи на Пентагона
Pixabay

В публикация на Washington Post се посочва, че течът се дължи не на някаква шпионска организация, а на опасната практика да се раздават права за достъп до поверителна информация на широк кръг служители, контактори и цивилни лица. Според изданието човекът, който е изнесъл документите е млад служител на американска база с инициали O. G.

Данните дотук

Миналата година O. G. започва да публикува документи в канал, който нарича „Мечка срещу прасе“. Първо пуска преписи на документи, за да държи другите участници в групата в течение на правителствените тайни. Когато не му обръщат внимание, той започва да пусна снимки на файловете – по няколко на седмица. Това се случва от края на миналата година.

На 28 февруари няколко десетки преснимани документи са споделени на друг сървър в Discord, посветен на филипински ютюбър, който се подвизава под псевдонима Мао. Мао съобщава пред “Политико”, че става дума за 30-ина файла, повечето за войната в Украйна. От канала на Мао друг потребител споделя десетина файла на трети сървър – за Minecraft, на 4 март и оттам документите цъфват в Telegram, 4Chan и Twitter в началото на април.

Какво разкриват изтеклите секретни американски документи за война в Украйна?

Военният министър на САЩ Лойд Остин е уведомен за теча на 6 април. Малко преди това O. G. поства истерични съобщения в групата. После я изтрива, прехвърля членовете й на нов сървър и се сбогува с тях. Преди това ги предупреждава да се снишат и да изтрият всякакви следи, водещи към него, както и самите документи.

Версията на Кремъл

Екипът на Washington Post твърди, че е видял близо 300 снимки на класифицирани документи – три пъти повече от предполагаемото. Официален Кремъл допусна, че течът може да е опит за заблуда.

„Америка е страна по конфликта и води хибридна война срещу нас, затова е възможно такива техники да се прилагат за заблуда на врага – Руската федерация”, коментира зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков допусна в сряда течът да е опит за заблуда.

Стана ясно кой е служителят, който стои зад теча на секретни документи на Пентагона
Pixabay

Тези дни стана известно, че броят на служителите и контракторите с достъп до най-секретна информация в САЩ е набъбнал до невероятните 1,25 млн. души. Сега спешно този кръг се ограничава до минимум.

Стана ясно кой е служителят, който стои зад теча на секретни документи на Пентагона

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции