<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175283" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наложиха нов...

Норвегия експулсира 15 руски дипломати

13 Април 2023
0 101

Норвегия експулсира 15 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, предава ABC News.

Правителството на страната съобщи в четвъртък, че гони 15 руски дипломати, заявявайки, че са заподозрени в шпионаж, докато са работили в руското посолство в Осло.

Естония експулсира десетки дипломати и служители на руското посолство в Талин

Външният министър Аникен Хюитфелд посочи, че този ход е „важна мярка за противодействие и намаляване на обхвата на руските разузнавателни дейности в Норвегия и по този начин за осигуряване на нашите национални интереси“.

Руснаците, обявени за персона нон грата, „трябва да напуснат Норвегия в рамките на кратко време“.

Норвегия експулсира 15 руски дипломати

„Няма да даваме визи на офицери от разузнаването, които кандидатстват за виза за Норвегия“, допълни министърът.

Тя отказа да каже дали правителството е действало в отговор на конкретен инцидент, препращайки въпроси към Норвежката агенция за вътрешна сигурност PST за подробности. Правителството заяви, че дейностите на експулсираните дипломати са „несъвместими с техния дипломатически статут“.

„Не говорим за обикновени дипломати, а за служители на разузнаването под дипломатическо прикритие. Техните дейности са заплаха за норвежките интереси“, каза Хюитфелд.

Руското външно министерство заяви, че Москва ще отговори със същото на действията на Норвегия. Това предадоха руските агенции ТАСС и РИА Новости.

Хюитфелд реагира по време на следобедна пресконференция, като каза:

„Русия няма причина да отговаря. Имаме норвежки дипломати, разположени в Русия, но никой от тях не е офицер от разузнаването под прикритие.

Тя нарече Русия „непредсказуем съсед“. И посочи, че „много европейски страни през изминалата година експулсираха стотици руски служители от разузнаването под дипломатическо прикритие“.

В същото време тя подчерта, че правителството в Осло иска „нормални дипломатически отношения с Русия и че руските дипломати са добре дошли в Норвегия“.

Норвегия, член на НАТО, има 198-километрова граница с Русия в Арктика.

Норвегия експулсира 15 руски дипломати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции