<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175499" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Екстрадираха...

Две европейски държави забраниха вноса на зърно и храни от Украйна

16 Април 2023
0 301

Две европейски държави забраниха вноса на зърно и храни от Украйна. Полша и Унгария решиха да забранят вноса на зърно и други храни от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор, съобщиха двете правителства в събота, след като потокът от доставки понижи цените в региона, предава Reuters.

Украйна изрази съжаление за решението на Полша. Страната заяви, че решението на “различни проблеми чрез едностранни драстични действия няма да ускори положителното разрешаване на ситуацията”.

В писмо до Европейската комисия миналия месец министър-председателите на пет източноевропейски страни заявиха, че мащабът на увеличението на продукти като зърнени храни, маслодайни семена, яйца, птиче месо и захар е бил „безпрецедентен“ и казаха, че митата върху вноса на украински селскостопански продукти трябва потенциално да бъдат разгледани.

Две европейски държави забраниха вноса на зърно и храни от Украйна
Снимка: iStock

ЕС ще даде 32 милиона лева компенсация за зърнопроизводителите ни

Въздействието на свръхпредлагането създаде политически проблем за управляващата в Полша Партия на правото и справедливостта в годината на избори. Икономиката в страната е потънала в стагфлация.

„Правителството взе решение относно регламент, който забранява вноса на зърно в Полша, но също и на десетки други видове храни от Украйна“, каза лидерът на управляващата партия Ярослав Качински по време на конгрес.

Списъкът с тези стоки, който ще варира “от зърнени храни до медени продукти, много, много много неща”, ще бъде включен в правителствената наредба, добави той.

Ето какво заяви Качински:

„Ние сме и оставаме непроменени приятели и съюзници на Украйна. Ще я подкрепяме и я подкрепяме… Но задължение на всяка държава, всяка власт, добра власт във всеки случай, е да защитава интересите на своите граждани”.

Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на проблема със зърното, отбеляза Качински.

Две европейски държави забраниха вноса на зърно и храни от Украйна
Снимка: iStock

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна заяви, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ и призова за преговори за разрешаване на проблема.

„Разбираме, че полските фермери са в трудна ситуация, но подчертаваме, че украинските фермери са в най-трудна ситуация в момента“, се казва в изявление.

По-късно в събота правителството на националистическия унгарски премиер Виктор Орбан се присъедини към забраната. Статуквото ще причини сериозни щети на местните фермери, заявиха от правителството.

Унгария не даде подробности кога ще влезе в сила забраната ѝ за внос на зърно и други храни.

Правителството на Унгария заяви, че се надява на промени в регулациите на ниво ЕС. Включително преосмисляне на премахването на вносните мита върху украинската продукция.

Две европейски държави забраниха вноса на зърно и храни от Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции