<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175544" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две европейс...

И нашата страна обмисля забрана за внос на украинско зърно

16 Април 2023
0 264

И нашата страна обмисля забрана за внос на украинско зърно. Това обяви в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев, предаде БНР. Такава забрана вече обявиха Полша и Унгария.

Гечев подчерта, че българските интереси също трябва да се пазят.

“Когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим“, каза служебният министър.

Явор Гечев увери, че в понеделник очаква докладите за правните основания на практика, на които са го наложили другите две държави.

И допълни: „Работим в тази насока. Ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента. Той пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време”.

И нашата страна обмисля забрана за внос на украинско зърно
Снимка: iStock

Две европейски държави забраниха вноса на зърно и храни от Украйна

Министър Гечев каза, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори с негови колеги от шест държави.

Припомняме, че министрите на шестте най-засегнати държави се обединиха около това на предстоящия Съвет по земеделие на 25 април в Люксембург темата да бъде отново повдигната. Включително ще работят в посока за провеждане на нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис. Целта е да бъде намерено трайно решение в полза на засегнатите европейски фермери от държавите в непосредствена близост до конфликта.

И нашата страна обмисля забрана за внос на украинско зърно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции