<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175626" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясно на...

Стартира изстрелването на най-мощната ракета в историята (на живо)

17 Април 2023
0 418

Стартира изстрелването на най-мощната ракета в историята, предаде “Дневник“.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде в петък дългоочаквано разрешение на компанията SpaceX да изстреля за пръв път в орбита своята ракета “Старшип” (Starship). Това е най-мощната ракета в историята. От нея в голяма степен зависи дали компанията на Илон Мъск ще реализира целите, които си поставя за бъдещето.

SpaceX изпрати ракета с доставки към Международната космическа станция (видео)

“Прозорецът” за изстрелване на извисяващата се на 120 м ракета се отваря в 13:30 българско време и се затваря в 22 часа. По-късно от SpaceX уточниха, че ще направят опита между 15 и 18:30 часа, а прякото излъчване от стартовата площадка ще започне 45 минути по-рано.

Можете да гледате изстрелването на живо тук:

“След цялостен процес на оценка на лиценза FAA установи, че SpaceX отговаря на всички изисквания”. Това се казва в изявлението на FAA в петък, добавящо, че лицензът е валиден пет години.

Днешният полет има малко по-различен профил. Три минути след старта първата степен трябва да се отдели и да се спусне бавно или върху сушата, или в Мексиканския залив. Корабът Starship трябва да постигне скорост близка до нужната за попадане в орбита. Но се очаква да падне в Тихия океан в район край бреговете на Хавай. Целият тест би трябвало да продължи около 90 минути.

Стартира изстрелването на най-мощната ракета в историята

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции