<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Деца подкреп...

Гражданин на видинско село строи паметници, за да съхрани историята му (видео)

18 Април 2023
0 168

Гражданин на видинско село строи паметници, за да съхрани историята му.

Главната му цел е да опази историята на село Периловец. На Международния ден за опазване на паметниците и културата вижте урока по родолюбие на Радослав Треилов. Той влага не само своето време, но и средства в паметници и плочи, съобщава bTV.

Гражданин на видинско село строи паметници, за да съхрани историята му (видео)
снимка: bTV

Бяла лястовица за постижения в областта на родолюбието

В Северозападна България, едва на 5 километра от Сърбия, е видинското село Периловец. След дълговековна история, днес в селото живеят малко над 20 души. Читалището отдавна е затворено, а училището – срутено, но Радослав Треилов изгражда паметници на учители и войници, за да запази в историята техните дела.

„Бъдеще не можем да градим без да си знаем миналото“, споделя той.

Радослав сам събира информацията за паметниците си. „Конкретно за учителите през годините имаше имена, които липсват в държавен архив. Аз съм ги добавил, които са сигурни, които са преподавали в това село. Това е по спомени на ученици тук в селото.“

За идеята си той влага собствени средства, но и получава дарения от хора, които са съпричастни с идеята му. За мотивацията си споделя, че идва от любовта към родното му място.

„Милея за това село и искам да оставя нещо за спомен за поколенията. Да се знае, да се помни. Моят призив към младите хора е да бъдат добри хора, образовани, да не бъдат простаци, да се занимават с дейности, които са в полза на обществото“, казва Радослав.

Затова мъжът няма да се откаже от желанието си да запази историята на село Периловец и скоро ще постави нова плоча в знак на признание на учителя Иван Константинов, който е изпълнявал всички длъжности в селото.

„Дай Боже чрез Вас, чрез нашата среща днес, хора, които имат някаква информация, че техните предци са били учители в това село, да знаят, че имената им са увековечени на паметник“, казва още Радослав Треилов.

Гражданин на видинско село строи паметници, за да съхрани историята му

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции