<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175732" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Анчелоти си п...

Изгубен багаж спаси български алпинист от лавина в Хималаите

18 Април 2023
0 180

Българинът Господин Динев планира да покори връх Анапурна в Хималаите, но инцидент с багажа му го кара да отложи изкачването, което го спасява от последвала лавина, показва NOVA.

64-годишният алпинист се изкачва на 6400 метра височина, когато нелеп инцидент с багажа му го кара да се спусне 1000 метра наобратно. Докато търси принадлежностите си, в по-горен участък на трасето пада лавина, която блокира маршрута, по който изкачилите върха трябва да слязат. Динев успява да се върне в базовия лагер, където изчаква в безопасност.

Изгубен багаж спаси български алпинист от лавина в Хималаите
Господин Динев. източник: facebook

Българин ще покорява три осемхилядника в Хималаите без кислород

В следствие на лавината изчезват двама души, а някои от изкачилите се са свалени с хеликоптери.

Балди Каур, която преди това изкачва върха, е обявена за мъртва, след като връзката с нея е прекъсната. След време обаче тя подава сигнал за помощ и е спасена с хеликоптер. Каур е известна като “най-бързата индийка”, тъй като успява да изкачи шест осемхилядника за 5 месеца. Нейният сънародник Анорак Малу е все още в неизвестност. За него се предполага, че се е подхлъзнал и е паднал в цепнатина на слизане от Aнапурна.

Ирландецът Ноел Хана, който също по-рано изкачва върха, загива на слизане. Той има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2.

Изгубен багаж спаси български алпинист от лавина в Хималаите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции