<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шведски прои...

Полша и Украйна се споразумяха за транзита на зърно

18 Април 2023
0 107

Полша и Украйна се споразумяха за транзита на зърно, предава Reuters. Страната постигна споразумение за рестартиране на транзита на украинско зърно през нейна територия от петък. Това обяви полският министър на земеделието Робърт Телус, добавяйки, че транзитните превози ще бъдат наблюдавани.

Министърът на развитието на Полша Валдемар Буда добави, че забраната за внос на украински хранителни продукти в Полша ще остане в сила.

Натискът върху Брюксел да изработи решение за целия Европейски съюз се засили, след като през уикенда Варшава и Будапеща обявиха забрани за някои вносни стоки от Украйна. И други страни в Източна Европа казаха, че също обмислят подобни действия.

Полша и Украйна се споразумяха за транзита на зърно
Снимка: iStock

И нашата страна обмисля забрана за внос на украинско зърно

Фермерите казват, че евтиният внос от Украйна, която е изправена пред трудности при износа по море заради руската инвазия, е понижил цените. Намалил е и продажбите им.

В Полша въпросът създаде проблем в годината на избори за управляващата националистическа партия “Право и справедливост”. Тя разчита на селските райони за голяма част от подкрепата си.

Украйна заяви, че нейният приоритет е да отвори отново транзита през Полша.

„Успяхме да създадем такива механизми, които да гарантират, че нито един тон зърно няма да остане в Полша“. Това каза Телус пред журналисти след двудневни преговори във Варшава.

Полша и Украйна се споразумяха за транзита на зърно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции