<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175924" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роднините на ...

Русия шпионира с антени върху посолствата си в Европа (видео)

19 Април 2023
0 396

Русия шпионира с антени върху посолствата си в Европа. Това показва ново международно разследване.

Най-малко 182 сателитни антени в момента са инсталирани на покривите на руските посолства в цяла Европа. Те са свързани с масивна мрежа за шпионаж и събиране на разузнавателна информация. Става дума за голямо разнообразие от антени, способни да уловят сигналите за национална сигурност на засегнатите страни, пише Le Monde.

Това откриха заедно девет северно и източноевропейски медии в обширното си съвместно разследване „Espiomats“. Oсновните резултати от него бяха разкрити тази седмица.

Чрез анализ на сателитни изображения, снимки и информация от дронове, журналистите изследвали сградите на руските дипломати в 39 страни членки на Европейския съюз и не само.

Рускини съблазнявали онлайн немски военни с цел шпионаж

Русия шпионира с антени върху посолствата си в Европа (видео)

Споменава се за 17 от „специализираното оборудване за сигнално разузнаване“ или SIGINT, инсталирано в руското посолство. То заема територия от 46 000 квадратни метра, заобиколена от 900 метра ограда. По десетина са на покривите на всяко от посолствата в София, Прага, Белград, Мадрид, Лисабон и Никозия.

Интересното е, че само осем SIGINT бяха открити от журналистите в Берлин и само три в Париж. Това вероятно се дължи на факта, че оборудването е било поставено другаде, както беше във Варшава, където нямаше антени. Полската онлайн медия Frontstory откри, че вместо това над резиденциите на руски дипломати и служители са монтирани мултифункционални антени.

Журналистите, взели участие в разследването, твърдят още, че с антените се установяват чрез уникалните за всеки телефон IMEI номера участниците в събития, които са в подкрепа на Украйна. Оказва се, че голяма част от експулсираните руски дипломати са се занимавали именно с такава дейност и са били специализирани в компютърните системи.

Друга тема, за която се заговори тази седмица, е използването на камери с лицево разпознаване в Русия. В Москва те разпознават мъже, годни за наборна служба, на възраст между 18 и 27 години. След това технологията се свързва с база данни, което позволява по-лесното проследяване на наборниците.

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев коментира темата в студиото на „Здравей, България”.

Чуйте повече във видеото!

Русия шпионира с антени върху посолствата си в Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции