<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176004" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и ПП-ДБ н...

НЗОК ще разполага с 1 милиард лева повече тази година

19 Април 2023
0 120

НЗОК ще разполага с 1 милиард лева повече тази година, предаде Mediapool.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще оперира с бюджет от 7 млрд. лева през тази година. Това е с близо 1 млрд. лева повече спрямо 2022 г. Това предвижда проектобюджетът на фонда за 2023 г. Той предстои да бъде гласуван от Надзорния съвет на институцията на 20 март, четвъртък.

Новият проект на бюджета е една идея “по-щедър” от първоначалните проекти, изготвени през есента на миналата година. Те така и не бяха внесени за гласуване, и които имаха рамка от 6.9 млрд. лева. Прогнозата за по-високи приходи е заради повишените размери на минималната работна заплата, максималния осигурителен доход и др.

Уволниха управителя на НЗОК проф. Петко Салчев

Новият проектобюджет предвижда най-голямо увеличение (около 20%) да получат личните лекари, лекарите-специалисти и болниците. Докато разходите за лекарства са с минимален ръст от 7%. Силно подценени са и разходите за помощни средства за хората с увреждания и за диетични храни. Пациентски организации водят дългогодишна борба да се увеличат.

Болниците получават най-много

За болниците догодина се предвиждат над 3.3 млрд. лева. Това представлява 18% увеличение спрямо миналогодишния разход от 2.7 млрд. лв. с актуализацията. В първоначалните проекти за болниците беше предвидено увеличение от порядъка на 10-15%.

НЗОК ще разполага с 1 милиард лева повече тази година

По-голямото увеличение на парите за болниците се очаква да обезпечи предстоящ ръст в цените на клиничните пътеки. Още от миналата година лекарското съсловие и болничните асоциации силно настояват за увеличение, за да се смекчи удара от поскъпващите режийни разходи и консумативи. Както и за да се отговори на очакванията на персонала за по-високи заплати.

Лекарският съюз настоява за по-малък брой хоспитализации, но при по-високи цени на клиничните пътеки. За да не се стремят болниците да генерират приходи през по-голям оборот.

Под въпрос е доколко пациентите ще усетят ефектите от увеличението на парите за болнична помощ. Тъй като засега съществени промени при болничното лечение не са огласени. Средствата по-скоро ще закрепят системата в сегашното ѝ състояние.

Лекарствата с минимално увеличение

Парите за лекарства, медицински изделия и диетични храни на НЗОК се повишават едва със 7% и достигат 1.6 млрд. лева. Като са сериозно орязани спрямо първоначалните варианти на проектобюджета от октомври миналата година. Тогава се залагаше рамка от 1.8-1.9. мрд. лева по това перо.

Най-съществен е разходът за лекарства за домашно лечение – 888.7 млн. лева, от които 562.9 са за лекарства с протокол, а 325.7 млн. лв. – без протокол. 679 млн. лева са предвидени за онколекарства в болниците, а за медицински изделия в болничната помощ – 142 млн. лв.

Свитите разходи за лекарства идват на фона на постоянно навлизащи нови скъпи терапии, които изискват повече средства.

Затова минималното увеличение на бюджета за лекарства може да не се хареса на фармацевтичната индустрия, която е задължена да връща стотици милиони под формата на остъпки на НЗОК, за да компенсира превишението на заложените разходи в бюджета на касата.

Помощните средства и диетичните храни остават подценени

Запазва се бюджетът за едно подценено през миналата година перо: лечението на деца в чужбина и терапиите с нерегистрирани и оff-label медикаменти по линия на закрития Фонд за лечение на деца. За 2023 г. за тази цел са предвидени 72 млн. лв., колкото достигнаха разходите и през миналата заедно с актуализацията на бюджета.

НЗОК одобрява скъпо лечение на деца, но после отказва да го плати (видео)

За помощните средства на хората с увреждания също не е заложен ръст на средствата спрямо тази година, което може да предизвика социално напрежение. По това перо са разчети 38 млн. лева. Организациите на хората с увреждания, обаче, настояват да се променят спецификациите и лимитите на НЗОК за медицинските изделия, т.е. да се заплаща повече.

НЗОК ще разполага с 1 милиард лева повече тази година
Снимка: Pixabay

Силно подценени са и разходите за диетични храни за специални медицински цели, за които са предвидени 27.9 млн. лв. – с 2 млн. лева повече спрямо миналата година, при положение, че пациентски организации водят битка НЗОК да финансира повече такива храни.

Поправки срещу плащането на едно лекарство на различни цени

С преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета НЗОК се опитва да адресира висящия от месеци проблем с плащането на едни и същи лекарства на болниците по различни цени заради блокирания от жалби на дистрибутори електронен търг за онколекарства.

Сега НЗОК предлага при липсата на актуално рамково споразумение по електронния търг, да плаща лекарствата по цени от последния търг или по средните платени от НЗОК и доставни цени в болниците за всеки продукт за последния месец.

НЗОК ще разполага с 1 милиард лева повече тази година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции