<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отложиха дел...

Ако използвате Facebook от повече от 16 години може да получите обезщетение

19 Април 2023
0 1089

Ако използвате Facebook от повече от 16 години може да получите обезщетение. Това обаче важи само за САЩ, отбелязва The Washington Post.

725 млн. долара ще плати Facebook за скандала с Cambridge Analytica

Настоящи и/или бивши потребители на Facebook вече могат да подадат искане за обезщетение. 725 милиона долара ще бъдат разпределени сред засегнатите потребители. По-рано съдебно дело потвърди, че компанията, собственост на Meta, е споделяла данни на потребителите без тяхното съгласие.

Новината през 2018 г., че фирмата за извличане на данни Cambridge Analytica, е взела данни от 87 милиона потребители на Facebook, предизвика съдебния иск. Ищците твърдят, че Facebook е предоставил на трети страни достъп до съдържанието и информацията на потребителите без тяхното съгласие. Meta отрече каквото и да е нарушение. Тя обаче се съгласи на споразумение през декември тази година, за да избегне разходите и рисковете от продължаване на делото.

Трудно е да се каже точно колко пари ще получат потребителите. Това ще зависи от различни фактори – правни и административни такси. От значение е и колко искове има Meta и колко време конкретен потребител е бил във Facebook по време на периода на изтичането на данни.

Това не е първият колективен иск за поверителност на данните, с който се сблъсква Facebook. През 2021 г. съдия от Илинойс одобри споразумение, в което Facebook се съгласи да плати 650 милиона долара за разрешаване на иск. В него се твърди, че компанията е използвала биометрични данни на потребителите без разрешение. Близо 1,6 милиона души са били засегнати.

През последните години Facebook полага усилия да управлява поверителността на своята платформа. Той например позволява на потребителите да контролират повече кой може да вижда техните публикации и какви реклами да им се визуализират. Дори наскоро Facebook обяви абонаментна услуга за 12 долара на месец, която обещава на потребителите допълнителна сигурност. Уязвимостта също може да бъде превърната в бизнес.

Ако използвате Facebook от повече от 16 години може да получите обезщетение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции