<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176077" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и ПП-ДБ н...

ЕК предложи мерки за вноса на зърнени култури в България и още четири държави

19 Април 2023
0 111

ЕК предложи мерки за вноса на зърнени култури в България и още четири държави. Това стана ясно след онлайн срещата с представителите на ЕК относно вноса на зърнени култури в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, съобщиха от Министерството на земеделието.

Предложеният от Европейската комисия пакет от мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в петте държави включва ограничаване на вноса на 4 продукта. Подготвен е и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната.

България забрани вноса на украински стоки (видео)

ЕК предложи мерки за вноса на зърнени култури в България и още четири държави
Снимка: Министерство на земеделието

Предложените спешни мерки от ЕК са потвърждение на позицията на българското правителство, че е необходима намеса от Брюксел за нормализиране на ситуацията на пазара на селскостопански продукти в най-засегнатите държави, намиращи се в близост до границата с Украйна.

Разговорите с Европейската комисия продължават. Има уверение, че окончателното решение може да бъде взето до няколко дни. Но трябва да се постигне съгласие от всички участници в преговорния процес.

Полша и Украйна се споразумяха за транзита на зърно

В съобщението на българското министерство на земеделието не се казва нищо за условие. А то е страните, въвели вече забрани, първо да ги отменят, за да получат помощ.

ЕК има за цел да наложи забрана за украински внос на зърнени и маслодайни семена до 5 юни в пет държави от ЕС, съседни на Украйна. Условието е държавите да отменят отделните забрани, които са наложили, каза министърът на земеделието на Румъния, допълва по темата в. Дневник.

“Мярката може да бъде предприета в рамките на 48 часа, след като държавите оттеглят своите едностранни мерки”. Това казва министър Петре Дая пред репортери след разговори с европейския комисар по търговията Валдис Домбровскис. В онлайн срещата участваха и министри от България, Унгария, Полша и Словакия.

ЕК предложи мерки за вноса на зърнени култури в България и още четири държави

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции