<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176178" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За "италианск...

Все повече хора гласуват с преференции

20 Април 2023
0 74

Все повече хора гласуват с преференции. Гласуващите за ГЕРБ-СДС са се възползвали най-много от възможността да пренареждат листите.

Член на обществения съвет на ЦИК: Това са най-безобразните избори в историята ни

Гласувалите с преференция избиратели са 820 983. Или 38.03% от всички подали своя вот на парламентарните избори на 2 април, пише OffNews. Това е с около 2% повече от използваните на изборите през октомври миналата година преференции – тогава те бяха 35.9 %.

Това показват анализираните данни на Института за развитие на публичната среда на база окончателните резултати, публикувани от Централната избирателна комисия. 

На изминалите парламентарни избори в най-голяма степен от възможността да пренареждат листите са се възползвали гласуващите за ГЕРБ-СДС. Почти половината от тях (48.98%) са изразили предпочитание за конкретни кандидати в листите на коалицията. В последните години първото място редовно се заемаше от симпатизантите на Демократична България. След обединението с Продължаваме Промяната обаче, гласуващите за коалицията и с преференция за конкретен кандидат стават 38.71 %, посочват от Института.

В най-голяма степен преференциалното гласуване е използвано в район Благоевград – 56.56%. Следват Враца – 47.88% и Варна – 47.14% (където третата в листата на ГЕРБ-СДС Славена Точева събра повече от 10 хил. преференции).

Къде използват най-малко преференции?

Най-рядко преференцията е използвана от избирателите в районите Кърджали – 9.2%, Силистра – 25%, Търговище – 26.9% и Разград – 29.7%. И докато в Кърджали спрямо миналите избори, предпочитащите преференция намаляват, в останалите три района има увеличение спрямо октомври 2022 г. Но традиционно това са и четирите области, в които гласуващите в най-голяма степен харесват подредбата, предложена от партийните централи. И на тези избори в тези райони победител е ДПС.

На тези избори в нито един район няма изместване на водачи на партийните листи, което ясно показва как „служебните” преференции изпълняват ролята си в защита на партийните лидери и фаворити на политическите формации. И тази защита в листите често е и двойна, тъй като водачите имат възможност да са начело на листите в два избирателни района. Това, за съжаление, предизвестено превръща преференциалното гласуване в състезание за второ място.

Преференциалното гласуване осигурява мажоритарния елемент в българската изборна система. Преференцията позволява на гражданите да избират конкретен кандидат от партийните листи. Въпреки това в последните две години, политическите партии по-скоро не използваха тезата за преференцията в дебатите за промени на изборните правила.

Все повече хора гласуват с преференции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции