<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия погреш...

Украйна критикува ЕС, че не се справя с осигуряването на боеприпаси

21 Април 2023
0 137

Украйна критикува ЕС, че не се справя с осигуряването на боеприпаси, предаде “Дневник”.

Дмитро Кулеба, украинският външен министър, разкритикува Европейския съюз за това, че не е успял да “изпълни собственото си решение” за съвместно купуване на боеприпаси за Украйна, докато членовете на блока спорят как да приложат плановете.

“Неспособността на ЕС да изпълни собственото си решение за съвместната доставка на боеприпаси за Украйна е влудяваща”. Това заяви Кулеба в Twitter, отбелязвайки значителна промяна в тона на Киев към клуба, към който се надява да се присъедини.

Европейските лидери договориха миналия месец купуването на 1 милион снаряда за Украйна през следващите 12 месеца. Но преговорите навлязоха в задънена улица на ниво посланици по въпроса как да се изразходват 1 милиард евро.

Кулеба: Украйна ще помни кой я е подкрепил, другите ще платят цената след войната

Кулеба каза, че това е тест за способността на ЕС да взема важни нови решения за сигурността. И дали блокът наистина има “стратегическа автономия”. Той повтори термина, използван от френския президент Еманюел Макрон. Наскоро Макрон предизвика полемика, като каза, че Европа не трябва да се превръща в “последовател на Америка”.

Основният спор в преговорите за купуване на боеприпаси се върти около това в каква степен да се ограничат парите до производители от ЕС. И дали да се включат компании от места като САЩ и Обединеното кралство.

Франция е начело на усилията за запазване на парите в рамките на блока. Докато други, се опасяват, че европейската отбранителна индустрия може да не се справи със задачата да достави 1 милион снаряда на Украйна в обещания срок от 12 месеца. Полша включително.

Разговорите вероятно ще продължат следващата седмица. Това означава, че външните министри на ЕС няма да имат сделка на срещата в понеделник в Люксембург. Тя е планирана за обсъждане на войната.

“За Украйна цената на бездействието се измерва в човешки живот”, написа още Кулеба.

Украйна критикува ЕС, че не се справя с осигуряването на боеприпаси

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции