<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176279" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не само маски...

Иран изпрати 2000 съобщения на жени, забелязани без хиджаб

21 Април 2023
0 99

Иран изпрати 2000 съобщения на жени, забелязани без хиджаб, предава NOVA.

Съобщенията са били разпратени на гражданки на провинция Западен Азербайджан. Властите дори са наредили на 80 магазина да затворят, тъй като в тях не са били спазени правилата за носене на покривало за глава.

Над 100 души са арестувани за отравянето на ученички в Иран

Медията припомня, че полицията в страната наскоро започна да следи чрез видеонаблюдение дали се спазва законът за носене на хиджаб. За това се разчита основно на крайпътни камери.

В Иран обаче планират наблюдението да се увеличи.

Иран изпрати 2000 съобщения на жени, забелязани без хиджаб

Напоследък много жени започнаха да отказват да покриват главите си, особено в по-големите градове.

Тази тенденция се засили след последната вълна от протести миналата есен, която хвърли Иран в най-тежката криза от десетилетия.

От септември страната е изправена пред предизвикателство от масовите протести, които избухнаха след смъртта в ареста на младата кюрдка Махса Амини. Тя беше задържана от моралната полиция, тъй като не е носила забрадката си “правилно”.

Повече от 500 протестиращи бяха убити по време на демонстрациите, които последваха.

Наскоро пък над 100 души са арестувани за отравянето на ученички в Иран.

Позовавайки се на изявление на Министерството на вътрешните работи на Иран, агенцията предаде, че хората са били „идентифицирани, арестувани и разследвани“ в няколко града. Включително и в столицата Техеран.

Ирански политици посочват, че момичетата може да са били мишена на твърдолинейни ислямистки групи. Но активисти смятат, че отравянията може да са свързани с националните протести, които избухнаха заради смъртта на Махса Амини. Много ученички участваха активно в протестите. Те негодуваха, премахвайки задължителните си забрадки в класните стаи, късайки снимки на върховния лидер аятолах Али Хаменей и призовавайки за смъртта му.

Някои иранци спекулират, че ученичките са били отровени като „отплата“ за ролята им в размириците. Социалните медии бяха залети с видеоклипове, показващи как ученички късат забрадките си и скандират лозунги срещу властта.

Техеран изпрати 2000 съобщения на жени, забелязани без хиджаб

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции