<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов парламен...

BuzzFeed затваря новинарския си отдел

21 Април 2023
0 106

BuzzFeed затваря новинарския си отдел, предаде Reuters.

BuzzFeed News остава в историята след 11 години на гребена на журналистическата вълна. Kомпанията, собственик на новинарския отдел, BuzzFeed Inc. съобщи, че закрива звеното, защото вече не може да го финансира. Ходът ще бъде придружен от значителни съкращения на работната ръка.

Основателят и главен изпълнителен директор на медията Джона Перети обясни, че компанията е била силно засегната от пандемията. Тя е имала проблеми и с фондовата борса, тежката икономическа ситуация, забавянето на онлайн реклама и променящите се навици на аудиторията.

BuzzFeed News се появи през 2012 г. с обещанието да преобърне индустрията. Закриването му слага края на цяла една ера на надежди в качествената онлайн журналистика. За такава обаче излиза, че няма устойчив бизнес модел, по думите на Перети.

„Взех решението да инвестирам прекалено много в BuzzFeed News, защото много обичам тяхната работа и мисия“, коментира той.

BuzzFeed затваря новинарския си отдел
Снимка: Flickr | License details / Creator: Marco Verch 

Компанията събра стотици милиони от инвеститори в началото на 2010 г., когато се възползва от социалните мрежи, като Facebook и Twitter, за разпространение на съдържание. Тя инвестира в оригинални новинарски репортажи с надеждата, че това ще привлече по-качествени рекламодатели.

Този скъпоструващ процес включваше наемането на стотици журналисти по целия свят. Трудът им се отплати със спечелването на награда „Пулицър“ за техните репортажи.

Нещастието, което се превърна в наслада за медиите (Коментарът на “Господарите”)

Новинарският отдел стана известен с амбициозните си репортажи, особено по време на президентството на Доналд Тръмп. Разследващият екип на BuzzFeed News си създаде репутация с ярките си сензации и тежки разследвания. През 2021 г. редакцията спечели първата си награда „Пулицър“ за поредица от четири части. В тях бяха идентифицирани повече от 260 структури, които Китай тайно е изградил за задържане на уйгурски мюсюлмани.

Какво следва?

Перети заяви, че съжалява, че не е изисквал от компанията да спазва „по-високи стандарти за рентабилност“, и заяви, че е „изчерпал много други мерки за спестяване на разходи, за да запази възможно най-много работни места“, включително съкращаване на разходите и закриване на физически офиси.

Заедно със закриването на новинарския си отдел, BuzzFeed ще съкрати 15% от работната си сила, което представлява около 180 души. Орязването на редиците ще засегне почти всяко подразделение на компанията, като по думите на Перети всичко това е резултат от последните финансови предизвикателства.

Финансовите затруднения явно са предрешили съдбата на новинарския отдел. А съкращенията в компанията са свидетелство за по-широкия спад в медийната и технологичната индустрия.

BuzzFeed вече ще има само новинарската марка HuffPost, която придоби през 2020 г. и за която Перети каза, че „е печеливша, с лоялна аудитория на първа страница“.

BuzzFeed затваря новинарския си отдел

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции