<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украински ге...

Орбан отхвърли стремежа на Украйна към НАТО с една дума

24 Април 2023
0 359

Орбан отхвърли стремежа на Украйна към НАТО с една дума, предаде “Дневник”.

Конфликтът на Унгария със съседна Украйна се задълбочи отново в петък. Премиерът Виктор Орбан отхвърли стремежа на страната към членство в НАТО с една дума.

“Какво?!”, възкликна министър-председателят в публикация в Twitter. Реакцията му беше породена в отговор на статия на “Politico” за декларацията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев в четвъртък, че “законното място на Украйна е в НАТО”.

Отношенията между Будапеща и Киев са напрегнати. Унгария години наред блокираше сесии на високо равнище на НАТО с украински официални лица. Aргументите бяха опасенията за правата на говорещите унгарски език в Западна Украйна.

Унгария осъди пълномащабното нахлуване на Русия. Въпреки това страната отказа да изпрати оръжие в помощ на своя съсед. Междувременно висши унгарски служители продължават редовно да посещават Москва и поддържат тесни връзки с Кремъл. В същото време Унгария се присъедини към Турция и блокира кандидатурата на Швеция за НАТО.

Бившият унгарски премиер попита Орбан дали е руски агент

Съюзниците в НАТО, включително Унгария, решиха още през 2008 г. Украйна да се присъедини към алианса. Но пътят на Киев към НАТО е в застой и през септември ръководството на Украйна поиска “ускорено присъединяване”.

Орбан отхвърли стремежа на Украйна към НАТО с една дума
Снимка:  Wikimedia Commons | License details / Автор: EU2017EE Estonian Presidency

Въпросът е много чувствителен

Повечето съюзници в НАТО, включително САЩ, искат да избегнат всякакви големи стъпки в процеса на присъединяване на Украйна, докато войната продължава. Група от източни членки сега настоява НАТО да даде на Киев сигнал, че се приближава към алианса.

По време на посещението си в Киев миналата седмица Столтенберг каза, че е обсъдил многогодишна инициатива на НАТО за подпомагане на Украйна да премине от военно оборудване от съветската ера към стандарти на алианса.

Но остава неясно какъв политически сигнал лидерите на НАТО ще решат да дадат на украинския президент Володимир Зеленски на предстоящата среща на върха на алианса, насрочена за юли.

Говорейки в Германия в петък сутринта, когато партньорите на Украйна се събраха във военновъздушната база Рамщайн, за да обсъдят по-нататъшна помощ за Киев, Столтенберг повтори, че засега съюзниците искат да държат вниманието си върху това да помогнат на Украйна да победи.

“Всички съюзници в НАТО се съгласиха, че Украйна ще стане член на НАТО. Но основният фокус сега е, разбира се, върху това как да се гарантира, че Украйна ще надделее.”

“Това, което знаем, е, че нашата подкрепа помага на Украйна да върви към евроатлантическата интеграция”, посочи той и добави, без суверенна, независима Украйна няма смисъл да се обсъжда членство.”

Орбан отхвърли стремежа на Унгария към НАТО с една дума

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции