<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха 23-м...

Индия ще изпревари Китай по население още тази седмица

25 Април 2023
0 186

Индия ще изпревари Китай по население още тази седмица. Това съобщиха от ООН, цитирани от ВВС.

Индия ще изпревари Китай и ще стане най-населената страна в света до края на тази седмица. Очаква се населението на страната да достигне 1 425 775 850 души до края на април, показват новите данни.

Скоро Индия ще стане най-многолюдната държава в света

Друг орган на ООН миналата седмица прогнозира, че Индия ще изпревари Китай до средата на тази година.

Азиатските нации представляват повече от една трета от световното население в продължение на повече от 70 години.

Индия ще изпревари Китай по население още тази седмица

„Китай скоро ще отстъпи дългогодишния си статут на най-населената страна в света“, се казва в изявление на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН (DESA).

В него се добавя, че „поради несигурността, свързана с оценката и прогнозирането на населението, конкретната дата, на която се очаква Индия да надмине Китай по размер на населението, е приблизителна и подлежи на преразглеждане“.

Фондът за населението на ООН каза миналата седмица, че Индия ще има 2,9 милиона повече хора от Китай до средата на 2023 г. Раждаемостта в Китай се понижи наскоро, като населението на Поднебесната империя се сви миналата година за първи път от 1961 г.

Населението на Китай може да падне под 1 милиард преди края на века. За разлика от това, населението на Индия се очаква да продължи да расте в продължение на няколко десетилетия.

Коефициентът на раждаемост обаче спада и в Индия. И то от 5,7 раждания на жена през 1950 г. до 2,2 раждания на жена днес.

През ноември световното население надхвърли 8 милиарда. Но според експерти растежът не е толкова бърз, колкото преди – и сега е с най-бавния си темп от 1950 г.

Индия ще изпревари Китай по население още тази седмица

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции