<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177025" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАТО прехван...

Москва обяви журналиста Христо Грозев и за “чуждестранен агент”

26 Април 2023
0 92

Москва обяви журналиста Христо Грозев и за “чуждестранен агент”, предава “Булевард България“.

Новината потвърди и самият той с публикация в Twitter.

Москва иска задочен арест на Христо Грозев

Съобщението е получено по електронна поща от колегите му в сайта за разследваща журналистика Bellingcat. Там българинът работи и участва в едни от най-мащабните разкрития, свързани с действия на Москва – от падането на малайзийския самолет над Украйна преди години, през връзките на руското разузнаване с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания по-късно, до отравянето на опозиционера Алексей Навални с новичок през 2020 г.

Припомняме, че филмът “Навални”, посветен на последното разследване, получи награда”Оскар”.

Разследване с българско участие за отравянето на Алексей Навални получи две награди „Еми“

В поста си Грозев прилага и копие от въпросното писмо от руското министерство на правосъдието, с което е обявен за “чуждестранен агент”. То е с дата 24 април 2023 г. и в него се цитира федералният закон, приет през юни 2022 г. в Русия – тоест след началото на войната ѝ в Украйна – и предвиждащ жестоки наказания за разпространение на “фалшива информация” и дискредитиране на руската армия за действията ѝ в т.нар. от Кремъл “специална военна операция” на територията на съседната страна.

“Получих официалното си писмо, което ме определя за чуждестранен агент. Казва, че съм определен, защото съм под „чуждо влияние“ (??). Подписано е от “Директор за защита на националния интерес от чуждо влияние”. Прилича на нещо, извадено от “1984”, но по-ненормално”, коментира Грозев.

Припомняме, че миналата седмица Москва поиска задочен арест на Христо Грозев.

Припомняме, че българският журналист от групата на разследващите репортери Bellingcat е обвинен по дело. То е за незаконно преминаване на границата на Руската федерация.

Максималната присъда по обвинението за незаконно преминаване на държавната граница на Русия е до две години лишаване от свобода.

Прокуратурата се е обърнала към Лефертовския съд на Москва.

„В съда постъпиха материали за Христо Грозев, те ще бъдат разгледани в скоро време”, посочи източник от съда.

През декември 2022 г. Христо Грозев бе обявен от Русия за федерално издирване.

Москва обяви журналиста Христо Грозев и за “чуждестранен агент”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции