<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия отвръщ...

Лидерът на Китай призова Зеленски да започне мирни преговори

26 Април 2023
0 127

Лидерът на Китай призова Зеленски да започне мирни преговори, пише в. Сега. Това е станало по време на телефонен разговор между китайския президент Си Цзинпин и президента на Украйна Володимир Зеленски. Според съобщение на централната китайска телевизия двамата са обсъдили двустранните отношения и са изказали становището си по обстановката в Украйна. Уточнява се, че това е първият контакт между двамата от нахлуването на Русия на украинска територия на 24 февруари 2022 г.

„Китай решително ще съдейства за преговорен процес и прекратяване на огъня в най-кратки срокове”, е заявил Си Цзинпин. И е добавил, че „диалогът и преговорите са единствения възможен изход от конфликта, никой не печели от ядрена война”.

Бившият китайски посланик в Русия Ли Хуей ще бъде изпратен в Украйна и “други държави”, “за да проведе задълбочена комуникация с всички страни по политическото уреждане на украинската криза”, казва още Си Цзинпин. Той подчертава, че Китай винаги стои на страната на мира, като основната му позиция е да насърчава мира чрез преговори.

Лидерът на Китай призова Зеленски да започне мирни преговори
Снимка: iStock

В своя профил в Twitter Зеленски пише:

„Проведох дълъг и съдържателен разговор с лидера на Китай Си Цзинпин. Вярвам, че разговорът, а също и назначаването на посланик на Украйна в Китай ще дадат мощен тласък в развитието на нашите двустранни отношения“.

Указът за назначаване на украински посланик в Пекин е подписан от Зеленски днес. Посланикът се казва Павел Рябикин и до март е бил министър на стратегическите индустрии на Украйна.

За последно Зеленски и Си Цзинпин контактуваха в началото на януари 2022 г. Тогава си размениха поздравителни телеграми по случай 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Руското външно министерство се изказа положително за телефонния разговор между двамата президенти.

„Отбелязваме готовността на китайската страна да положи усилия за установяване на преговорен процес. Виждаме широко съзвучие между нашите принципни подходи и положенията в публикувания от китайското МВнР на 24 февруари позиционен документ“, заявява говорителят Мария Захарова. И допълва, че проблемът не е в недостига на добри планове.

Лидерът на Китай призова Зеленски да започне мирни преговори

„Засега киевският режим демонстрира отхвърляне на всякакви разумни инициативи, насочени към политическо и дипломатическо уреждане на украинската криза, а евентуално съгласие за преговори обуславя с ултиматуми и нереалистични условия. Украинските власти и техните западни наставници вече демонстрираха своите възможности за размиването на мирни инициативи. Следователно е малко вероятно всякакви призиви за мир да бъдат адекватно приети от марионетките, управлявани от Вашингтон“, обяснява още Захарова.

Координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пък обяви, че Вашингтон приветства преговорите на високо ниво между Пекин и Киев.

Но добави: “Не мисля, че към момента знаем дали това ще доведе до някакво смислено движение към мир, към мирен план или предложение”.

Русия се съмнява Китай да промени позицията си под натиска на Запада

Точно година след началото на руската военна агресия Китай представи своя мирен план за Украйна, който предвижда незабавно прекратяване на огъня. Но тъй като не предвижда изтегляне на руските войски от територията на Украйна, планът беше критикуван от украинските власти и от Запада. Лично Зеленски се въздържа от остри критики.

На 20 март Си Цзинпин бе на посещение в Москва. На срещата им Владимир Путин обяви подкрепата си за мирния план на Китай. В същото време Китай обяви, че Си Цзинпин възнамерява да разговаря със Зеленски по телефона.

Лидерът на Китай призова Зеленски да започне мирни преговори

Макрон призова Китай да вразуми Русия

В началото на април френският президент Еманюел Макрон посети Китай. По-късно в медиите се появиха съобщения, че Макрон подготвя мирен план, който ще лансира съвместно с Китай. Според плана преговори между Украйна и Русия трябва да започне през лятото.

Лидерът на Китай призова Зеленски да започне мирни преговори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции