<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всеки пети но...

Европа иска промяна на бюджетните правила в блока

26 Април 2023
0 99

Европа иска промяна на бюджетните правила в блока. Европейската комисия представи законодателни предложения, свързани с изискването за бюджетен дефицит до 3% в държавите от ЕС. Комисията отбелязва, че предложенията са свързани с промените в икономическата среда и необходимостта от растеж и инвестиции, предава NOVA.

Отчита се необходимостта от намаляване на силно нарасналите равнища на публичния дълг, като се подкрепя напредъка към природосъобразния и цифровия преход.

Предлага се държавите в ЕС да изготвят и представят планове с фискални цели, мерки за справяне с макроикономическите дисбаланси и ключови реформи и инвестиции за поне четири години. Тези планове ще бъдат оценени от ЕК и ще подлежат на одобрение от Съвета на ЕС.

Обявиха подробности за новия бюджет – дефицитът е почти 12 млрд. лева (видео)

Европа иска промяна на бюджетните правила в блока
Снимка: iStock

Включването на фискалните цели, реформите и инвестиционните намерения в единен средносрочен план ще спомогне за създаване на съгласувано изпълнение. То ще предостави на държавите по-голяма свобода на действие при определянето на техните собствени пътища за фискални корекции и ангажименти за реформи и инвестиции, се посочва в съобщение на комисията.

Държавите ще представят годишни доклади за напредъка, за да улеснят наблюдението по изпълнението на тези цели. Комисията заявява, че се стреми към наблюдение, основано на риска. Поставя в центъра устойчивостта на публичния дълг и същевременно насърчава трайния икономически растеж.

Как първите три партии коментират бюджетната дупка от 12 млрд. лв.? (видео)

За всяка държава с дефицит над 3% от БВП или публичен дълг над 60 на сто от БВП ЕК ще издаде технически насоки. Ще се търси реалистично намаляване на дълга или той да остане в разумни граници. За държави с дефицит под определените граници Комисията ще предостави техническа информация, така че той да се поддържа.

Европа иска промяна на бюджетните правила в блока

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции