<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Младежи смен...

Джорджия Мелони: ЕС трябва да побърза и да приеме Украйна

27 Април 2023
0 80

Джорджия Мелони: ЕС трябва да побърза и да приеме Украйна. Това заяви премиерът на Италия, цитирана от Politico.

По думите ѝ, ЕС трябва да ускори процеса на присъединяване на Украйна като награда за нейния принос към сигурността на Европа в борбата с инвазията на Русия.

ЕС и Украйна се договориха взаимно да признават съдебните си решения

Украйна „е аванпост за сигурността на европейския континент“. Това каза Мелони, застанала до украинския премиер Денис Шмихал по време на двустранна конференция в Рим, насочена към подготовката на реконструкцията на страната.

„Най-умният начин да благодарим на украинците за това, което правят, е да ускорим възможността те да станат част от европейските институции“.

Джорджия Мелони: ЕС трябва да побърза и да приеме Украйна

Украйна получи статут на кандидатка за членство в ЕС миналия юни заедно с Молдова. Тя настояваше европейските си партньори бързо да я интегрират в блока. Но това е процес, който обикновено отнема години.

През януари Шмихал каза пред Politico, че се стреми да осигури членство в ЕС в рамките на две години. Което означава започване на преговори за присъединяване до края на 2023 г.

Но досега Брюксел внимателно избягваше да одобрява амбициозните цели на Киев.

Когато украинският президент Володимир Зеленски посети Брюксел през февруари, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен похвали напредъка на Украйна по пътя към ЕС. Но каза, че „няма твърд график“ за присъединяване, добавяйки, че това е „процес, основан на заслуги“.

Джорджия Мелони: ЕС трябва да побърза и да приеме Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции