<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Разследваният за плагиатство д-р Петър Илиев ще става доцент в Стара Загора

29 Април 2023
0 438

Д-р Петър Илиев е адвокат, бивш главен асистент в Софийски университет и бивш кандидат за премиер към ИТН. Той се явява единствен кандидат в конкурс за доцент на половин щат в Тракийския университет в Стара Загора, показва “Дневник”. В същото време върху него тегне плагиатски казус от 2021 г.

Д-р Илиев се хабилитира в специалност “Публично право” към Стопанския факултет на университета. От началото на 2023 г. той е избран за хоноруван преподавател по Търговско право, Основи на правото и Административно и финансово право. Научното жури вече е публикувало задължителните по закон две рецензии и пет становища за новия му научен труд от 2023 г. Въпреки това в тях не се споменава нищо за казуса с плагиатство.

Разследваният за плагиатство д-р Петър Илиев ще става доцент в Стара Загора
д-р Петър Илиев

Софийският адвокатски съвет ще провери дали Петър Илиев е накърнил престижа на професията

Какво се е случило

Д-р Илиев напуска СУ през есента на 2021г., след като Етичната комисия на университета установява данни за плагиатство в негова книга. Преписвани са пасажи от докторската дисертация на доц. д-р Наталия Киселова. Казусът се оказва известен в катедрата от 2015 г., но е оставен без последствия. Илиев не признава, че е преписал, и обявява, че напуска, защото храмът на науката бил превзет от търговци.

Парадоксално, докато процедурата за установяване на плагиатство е все още в ход, проблемната книга изчезва от книжарниците и библиотеките и вместо нея се появява съкратено с около 80 страници издание, в което липсват преписаните пасажи.

Направен е опит вторият вариант да бъде представен за оригинала, но това не се получава. Прокуратурата започва разследване по случая, което още не е приключило. Илиев не дава обяснение как се е появила втората книга.

Разкриването на плагиатството е прието болезнено от “Има такъв народ”, а Слави Трифонов го приема като атака срещу себе си. Илиев пък обяви за жертва на задкулисието.

Адвокатурата изследва казуса, но не намира етичен проблем, за да образува дисциплинарно производство.

Разследваният за плагиатство д-р Петър Илиев ще става доцент в Стара Загора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции