<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177832" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наша сънарод...

Заради конфликта в Судан: ООН предупреди, че 800 хил. души може да емигрират

02 Май 2023
0 83

Заради конфликта в Судан: ООН предупреди, че 800 хил. души може да емигрират. Предупреждението е от върховния комисар за бежанците на ООН.

Наша сънародничка разказва как тя и семейството ѝ са напуснали Судан (видео)

Досега най-малко 73 хил. суданци са пристигнали в съседни на Судан страни заради конфликта, пише Дневник.

“Върховният комисариат за бежанците се подготвя за възможността над 800 хил. души да избягат от сраженията в Судан в съседни страни”, подчерта Гранди. Той изрази надежда, че няма да се стигне дотам. Но предупреди, че ако конфликтът не бъде прекратен, все повече хора ще търсят спасение от него извън Судан.

Същевременно над 300 души, сред които и стотина американци, бяха евакуирани от Судан към Саудитска Арабия с американски кораб. На борда е имало 105 американци, над 100 суданци и граждани на 15 други страни.

Саудитска Арабия пък обяви, че е евакуирала над 5 хил. саудитски и чужди граждани. Това се е случило между 15 и 30 април.

Рано вчера в суданската столица Хартум се чуваха изстрели и сражения, а ООН предупреди, че обстановката в Судан е критична. На този фон двата враждуващи лагера отново се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието. Припомняме, че това е в продължение вече на трета седмица.

Сраженията докараха Судан до гражданска война. Тя провали подкрепяния от международната общност преход, целящ установяването на демократично правителство. Както и принудиха десетки хиляди хора да избягат в съседните страни.

Конфликтът предизвика предупреждения, че страната може да се разпадне, като същевременно дестабилизира и без това размирния регион.

“Мащабът и скоростта, с които се развиват събитията в Судан, са безпрецедентни”. Заяви в изявлението си Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар.

Заради конфликта в Судан: ООН предупреди, че 800 хил. души може да емигрират

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции