<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178027" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отмениха заб...

Кипър съди България заради традиционното си сирене “халуми”

03 Май 2023
0 331

Кипър съди България заради традиционното си сирене “халуми”. Съдът на Европейския съюз обяви в сряда решението си по две дела, заведени по жалби на Кипър срещу използването на търговски марки за сирене от компании в България и Швеция. Според производителите на острова те имитират името на традиционното кипърско сирене „халуми“, като по този начин представляват нелоялна конкуренция и могат да подведат потребителите на международните пазари, пише БНР.

Делото е резултат от дългогодишни съдебни битки срещу търговската марка на българския продукт.

На заседание в Люксембург Съдът на ЕС отхвърли изцяло иска, подаден от кипърската Фондация за защита на традиционното сирене “халуми”. Искът бе срещу Службата на ЕС за интелектуална собственост и две компании в България и Швеция. А поводът – използваните от тях конкурентни търговски марки.

Кипър съди България заради традиционното си сирене &#8220;халуми&#8221;
Снимка: iStock

Млад мъж яде само макарони със сирене от 17 години (видео)

Съдът на ЕС обяви за неоснователни всички правни аргументи, повдигнати в жалбата на кипърската фондация. Тя поиска да бъде анулирана регистрацията на търговската марка на гриловано сирене на компания в България. Причината е сходно звучене с името на произвежданото на острова сирене “халуми”.

В иска, подаден през февруари миналата година, фондацията посочва като основание нарушение на Регламента за търговските марки на ЕС.

Кипърското традиционно сирене “халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и от кипърските турци, е регистрирано като продукт със “защитено наименование за произход” в ЕС през 2021 г.

Кипър съди България заради традиционното си сирене “халуми”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции