<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178118" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Официално: Дъ...

Ето кой е новият президент на Световната банка

04 Май 2023
0 126

Бившият главен изпълнителен директор на MasterCard Аджай Банга е избран за президент на Световната банка, разкрива Politico.

Постът традиционно се заема от американски гражданин. Банга има американско гражданство, но е роден и израснал в Индия.

25-членният изпълнителен съвет на банката подкрепи бизнесмена в сряда. Президентът Джо Байдън го номинира през февруари и той беше единственият претендент за позицията. Прессъобщение на Световната банка разкрива, че неговият петгодишен мандат ще започне на 2 юни. Банга ще поеме контрола над финансовата институция, докато тя се стреми да помогне на страните с ниски доходи да преодолеят дълговете и да се борят с климатичните промени.

Ето кой е новият президент на Световната банка
Аджай Банга, източник: wikipedia

Втора голяма банка в САЩ затваря врати

Аджай разбира, че предизвикателствата, пред които сме изправени – от борбата с климатичните промени, пандемията и нестабилността до премахването на крайната бедност и насърчаването на споделения просперитет – са дълбоко преплетени“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в изявление.

Аджай Банга е президент и главен изпълнителен директор на MasterCard от 2010 до 2021 г. Той напуска компанията, за да се присъедини към General Atlantic, една от най-големите частни инвестиционни компании в света, където работи като заместник-председател.

Настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас ще се оттегли през юни. Малпас e номиниран от бившия президент Доналд Тръмп през 2019 г. и е избран за период от 5 г.

Ето кой е новият президент на Световната банка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции