<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178203" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дават 210 мили...

Парламентарните комисии ще заработят най-накрая

04 Май 2023
0 99

Парламентарните комисии ще заработят най-накрая. След две седмици политическите сили успяха да намерят решение как да заработят ПК.

ПП-ДБ ще преотстъпят комисии, ако се приеме правителство на малцинството (видео)

След обсъждане между председателите на парламентарните групи и ръководството на Народното събрание е постигнато съгласие. В петък (5 май) депутатите ще гласуват само числеността и съставите на постоянните комисии, за да могат да “отключат” работата им, пише Дневник. Председателите им ще бъдат избрани вероятно следващата седмица, след като бъде намерен консенсус кой да ги оглави. Информацията съобщи лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, според когото това решение е малка крачка напред. По-късно информацията бе потвърдена и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Парламентарните комисии ще заработят най-накрая
снимка: Bulphoto

По думите им обсъжданите варианти за разпределението на комисиите са два. Единият е да има квотно разпределение според големината на групите, а другият – да бъдат гласувани четирите най-важни: правна, бюджетна, здравна и социална. Докато те нямат председатели и заместници, свикването на заседанията ще се извършва от председателя на парламента Росен Желязков. Той ще определя и кой да ги води.

Миналата година така бе решен въпросът с комисиите по спорт и земеделие, след като приемането отне над три дни заради спор между ПП и ГЕРБ.

Вече втора седмица парламентът не успява да извършва основната си дейност – законодателната, заради липсата на постоянни комисии. Първоначално процесът беше забавен заради нуждата от приет правилник за работата и дейността на НС, чието гласуване отне цели три дни на депутатите. Проблем за сформирането на комисиите се оказаха и продължаващите преговори за намиране на формула за редовно правителство. В кулоарите на парламента коментираха, че докато няма ясно изразено управленско мнозинство, няма как да бъдат излъчени председатели.

Първоначално въпросът бе поставен като разменна монета от ПП-ДБ, които предложиха на ГЕРБ да поемат водещите парламентарни комисии в замяна на подкрепа на правителств. Впоследствие след отказа на ГЕРБ да продължи преговорите, лидерът на партията Бойко Борисов ги заплаши, че “с другите партии можем да направим така, че да не получат въобще комисии”.

Постоянните комисии в парламента са 25. Законопроектите преди да стигнат до пленарната зала, задължително минават за разглеждане и гласуване през тях. Ръководствата им пък получават допълнително възнаграждение и имат контрол върху определянето на дневния им ред.

Парламентарните комисии ще заработят най-накрая

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции