<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178400" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пригожин с ос...

Евакуират жители на Запорожие и Херсон

05 Май 2023
0 136

Евакуират жители на Запорожие и Херсон. В окупираните частично от Русия украински области Запорожие и Херсон е започнала евакуация в очакване на украинско настъпление, пише в. Дневник. Смята се, че очакваната украинска пролетна контраофанзива ще обхване района на Запорожие, около 80% от който се държи от руските сили.

Според установения от Русия губернатор на украинската Запорожка област Евгений Балицки украинският обстрел се е засилил през последните дни. Затова той е наредил евакуацията на села близо до фронтовата линия.

Малки автобуси и десетки коли са напуснали Херсон в петък. В южния украински град предстои въвеждането на 58-часов полицейски час след поредица от руски атаки, предхождащи очакваната украинска контраофанзива.

Евакуират жители на Запорожие и Херсон
Снимка: iStock

Херсон, който Украйна отвоюва от руските войски миналия ноември след осем месеца руска окупация, е редовно бомбардиран от другата страна на река Днепър, която силите на Москва контролират частично.

От Областната администрация съобщиха, че две села в контролираната от Украйна част на Херсонска област са били ударени четири пъти в петък от руски управляеми бомби, които са унищожили църковна сграда и са повредили 20 къщи.

Очаква се през следващите седмици Киев да започне контранастъпление. Украйна ще се опита да отблъсне руските сили на изток и на юг.

Пригожин с остро обръщение към руските власти – ще изтегли войските от Бахмут (видео)

Евакуират жители на Запорожие и Херсон
Снимка: iStock

“Руснаците са склонни към символиката. Техният основен исторически мит е 9 май. Те наистина са си поставили за цел да поемат контрола над Бахмут до тази дата”. Това коментира заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар.

Макар и със съмнителна военна стратегическа стойност, Бахмут, който имаше население от 70 хил. души преди войната, придоби огромно символично значение в пълномащабното нахлуване на Русия.

Евакуират жители на Запорожие и Херсон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции