<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178405" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Председателя...

Избраха комисиите в парламента. Ето кои са председателите

05 Май 2023
0 243

Избраха комисиите в парламента. Ето кои са председателите.

Депутатите избраха постоянните състави на 25 комисии в Народното събрание, предаде NOVA. Народните избраници решиха още председателите да са същите като тези от 48-ия парламент. Тези комисии, които в миналия парламент са били с председател от „Български възход”, сега ще бъдат оглавени от „Има такъв народ”.

Комисиите ще работят така, докато не стане ясно има ли мнозинство в настоящото Народно събрание от кои партии да се изберат и постоянни председатели.

Председателят на парламента Росен Желязков ще свиква заседанията.

Избраха комисиите в парламента. Ето кои са председателите
Снимка: БулФото

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ бе одобрена промяна в парламентарния правилник. Когато комисиите нямат шефове, тогава заседанията им ще се водят от техни членове, определени от председателя на Народното събрание Росен Желязков, допълва в. Сега. Идеята беше приета с гласовете на 157 депутати от ГЕРБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН. Противопостави се само ПП-ДБ.

Председателят на Народното събрание се сдоби с почти неограничена власт

Николай Денков, когото десните избраха за кандидат-премиер, възрази, че преправянето на правилника е нарушение, тъй като предложението на Атанасова трябва първо да се разгледа в парламентарната правна комисия, а такава няма.

Избраха комисиите в парламента. Ето кои са председателите
Снимка: БулФото

ПП-ДБ се опасяват, че новият механизъм ще овласти прекалено много Росен Желязков, който принадлежи към ГЕРБ-СДС. Очакват, че може и да загубят обещаното им председателско място на правната комисия.

Първите заседания на комисиите ще бъдат свикани във вторник – или по инициатива на председателя на парламента, или на една трета от членовете им.

Избраха комисиите в парламента. Ето кои са председателите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции