<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178429" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гостите на ко...

Лекари извършиха експериментална мозъчна операция на още неродено бебе

05 Май 2023
0 132

Лекари извършиха експериментална мозъчна операция на още неродено бебе. Новата фетална операция е извършена от медици в Бостън. Тя е била необходима за лечение на рядко състояние на мозъка, известно като малформация на вената на Гален, съобщи CNN.

Въпреки че вътреутробната хирургия, извършена преди раждането на бебето, е била използвана за други състояния, тази контролирана с ултразвук процедура е сред първите за такъв вид състояние. Подробности за процедурата, проведена през март, бяха публикувани в списание Stroke в четвъртък.

Състоянието възниква, когато кръвоносният съд, който пренася кръв от мозъка към сърцето, известен също като вената на Гален, не се развива правилно. Малформацията води до огромно количество кръв, което натоварва вената и сърцето и може да доведе до каскада от здравословни проблеми.

Сериозни мозъчни травми и сърдечна недостатъчност след раждането са двете големи предизвикателства, казва д-р Дарън Орбах, рентгенолог в Бостънската детска болница и експерт по лечение на заболяването.

Обикновено кърмачетата се лекуват след раждането си с помощта на катетър за поставяне на малки спирали, за да се забави кръвният поток. Въпреки грижите смъртността от това заболяване е около 40 процента. Половината от оцелелите бебета изпитват тежки неврологични и когнитивни проблеми, обяснява д-р Орбах.

Лекари извършиха експериментална мозъчна операция на още неродено бебе
Снимка: стопкадър/видео

Изправени пред избор

39-годишният Дерек и 36-годишната Кениата Коулман от Луизиана са изненадани и развълнувани, когато научават за четвъртата бременност. Двамата са женени от седем години и са готови да посрещнат ново попълнение в семейството си.

Кениата разказва, че не е имало нищо необичайно в бременността ѝ. „Бебето се чувстваше добре. Всичко изглеждаше добре“, каза Кениата. Но когато на 30-та седмица от бременността си отива на ултразвук, нещо се обърква.

„Лекарката сподели с мен, че нещо не е наред по отношение на мозъка на бебето и също така сърцето му е увеличено“, спомня си Кениата. След допълнителни изследвания се поставя и диагнозата малформация на вената на Гален.

Семейството научава, че има клинично изпитване, проведено от Бостънската детска болница, което може да осигури лечение преди раждането на бебето.

Операцията е извършена на 15 март, точно месец след ултразвука, който забеляза малформацията. Лекарите вкарват игла през коремната стена на майката. Внимателно прокарват катетър през иглата, така че малките метални спирали да могат да напълнят вената, да забавят кръвния поток и да намалят налягането.

При интервенцията бебето веднага показва признаци на подобрение, а сканирането – понижено кръвно налягане в ключови области.

Бебето се ражда два дни след процедурата. Сега, почти два месеца след раждането, новороденото продължава да се възстановява и не приема никакви лекарства за сърдечна недостатъчност, а неврологичният преглед е нормален.

Бебе и котe гледат в захлас как се чистят прозорци (видео)

Лекари извършиха експериментална мозъчна операция на още неродено бебе

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции