<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178434" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 3 месеца след ...

Руски и украински делегати се сбиха на конференция в Турция (видео)

06 Май 2023
0 355

Руски и украински делегати се сбиха на конференция в Турция. Двамата са участвали в икономическа среща за Черноморския регион в южната ни съседка, пише Булевард България. Причината за размяната на юмруци е провокация от страна на руския представител.

Става дума за секретаря на руската делегация в Анкара Валерий Ставицки, който отмъква украинското знаме от ръцете на депутата от Киев Олександър Мариковски. Това става ясно от разпространените в интернет кадри. Преди това Мариковски е развявал знамето на Украйна зад друг руски делегат – Олга Тимофеева, която в този момент е давала интервю.

Последвала е кратка юмручна схватка между мъжете. От кадрите се вижда как Мариковски нанася удар на руския служител и го притиска в ъгъла, като си връща украинското знаме.

След инцидента украинският депутат публикува видеозапис от инцидента на страницата си във Facebook.

„Долу лапите от нашето знаме. Долу лапите от Украйна!“, пише Мариковски.

По-рано през деня представители на Русия и Украйна са участвали и в друг сблъсък.

Те са заснети да се бутат агресивно, докато Тимофеева говори по време на конференцията. Кадрите са публикувани на сайта на турския парламент.

Заради пререканието е обявена кратка почивка. Ръководителят на турския парламент Мустафа Сентоп е разкритикувал спречкването между двете страни. Той е заявил, че Анкара е съсредоточена върху мира.

Евакуират жители на Запорожие и Херсон

Междувременно в частично окупираните от Русия украински области Запорожие и Херсон е започнала евакуация в очакване на украинско настъпление. Смята се, че очакваната украинска пролетна контраофанзива ще обхване района на Запорожие, около 80% от който се държи от руските сили.

Малки автобуси и десетки коли са напуснали Херсон в петък. В южния украински град въвеждат 58-часов полицейски час след поредица от руски атаки, предхождащи очакваната украинска контраофанзива.

Херсон, който Украйна отвоюва от руските войски миналия ноември след осем месеца руска окупация, е редовно бомбардиран от другата страна на река Днепър, която силите на Москва контролират частично.

Руски и украински делегати се сбиха на конференция в Турция (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции